Uitgestorven winkelstraat in het Zuid-Koreaanse Daegu, waar veel coronabesmettingen zijn vastgesteld
NOS NieuwsAangepast

Corona-overzicht: zeven nieuwe landen getroffen, risico in Nederland 'reëel'

De uitbraak van het coronavirus domineerde opnieuw het nieuws. Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de dag.

Nederland is een van de laatste West-Europese landen waar het virus nog niet is vastgesteld. Wel is dat gebeurd vlak over de grens bij Sittard. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de Duitse man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg geweest, maar is er geen reden om onderzoek naar zijn Nederlandse contacten te doen. De 47-jarige Duitser had toen geen ziekteverschijnselen, waardoor het besmettingsgevaar nihil is, zegt het RIVM.

Minister Bruins voor Medische Zorg noemde het een reëel risico dat het virus Nederland bereikt. Tot nu toe zijn vijftig mensen getest, geen van hen had het virus opgelopen. Bruins begrijpt dat mensen zich zorgen maken over het coronavirus en wil daarop inspelen met goede publieksinformatie en de juiste voorbereidingen.

Ook veel GGD's zijn druk met telefoontjes van burgers, zorgverleners en organisaties die vragen hebben over het virus. Bellers worden steevast doorverwezen naar de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waar veel actuele informatie over het coronavirus te vinden is.

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC beantwoordde vandaag jullie vragen:

Dit zijn de vijf vragen die jullie het meest stelden over corona

In vijf Europese landen werd vandaag een eerste coronageval gemeld: Noorwegen, Georgië, Roemenië, Noord-Macedonië en Griekenland. Ook was er de eerste bevestigde coronapatiënt in Zuid-Amerika: een 61-jarige Braziliaan ligt in een ziekenhuis in São Paulo. Verder voegde Pakistan zich in het rijtje van coronalanden, met twee besmettingen.

De Duitse minister van Volksgezondheid waarschuwde voor een corona-epidemie in zijn land. Hij gaf als reden dat de route die het virus in Duitsland aflegt van patiënt naar patiënt niet meer helemaal valt te achterhalen. Er zijn nu meer dan twintig mensen in Duitsland besmet met het virus.

De 23 Nederlanders die vastzitten in een hotel in Tenerife waar vier mensen corona hebben opgelopen, kregen vandaag iets meer bewegingsvrijheid. Ze mochten van hun kamer af, maar niet het hotel verlaten. 106 andere gasten, die maandag hadden ingecheckt, mochten wel weg. De Nederlanders op Tenerife hebben geen corona.

Het coronavirus heeft in de hele wereld 80.000 mensen besmet, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie. Ongeveer 2700 mensen zijn aan de besmetting overleden. De wereldwijde situatie zie je terug op onze coronakaart.

Beursdip en minder toernooien

De gevolgen van de wereldwijde uitbraak zijn ook in het bedrijfsleven en op de beurs te merken. KLM kondigde bezuinigingen aan, waaronder een gedeeltelijke vacaturestop. Bedrijven die handelen in grondstoffen als staal en energie worden ook hard geraakt. Op de beurs gaat het niet goed. In de laatste paar handelsdagen zijn de grote aandelenindexen in de wereld tot 10 procent gedaald.

Ook sporters hebben last van de corona-uitbraak. De WK shorttrack gaan niet door en ook het olympisch kwalificatietoernooi waterpolo voor vrouwen in het Noord-Italiaanse Triëst en de rugbywedstrijd Ierland-Italië in Dublin zijn afgelast. Bij NOC*NSF komen bezorgde telefoontjes binnen. Ook de sportkoepel verwijst altijd door naar het RIVM.

De NOS zendt morgenavond op NPO 1 een live programma uit over het coronavirus. Het begint om 20.35 uur, na het NOS Journaal van 20.00 uur, en duurt tot 21.25 uur. In het programma wordt uitgelegd wat het virus wel en juist niet is, hoe Nederland is voorbereid op een uitbraak en wat de gevolgen kunnen zijn voor de samenleving. Kijkers kunnen vragen stellen, die worden voorgelegd aan experts. Verder komen verslaggevers en correspondenten aan het woord in live schakelingen en reportages.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl