
Kans nihil dat Duitse coronapatiënt in Nederland mensen besmette
In Duitsland, net over de grens bij Sittard, is een man besmet met het coronavirus. Volgens het RIVM is hij vorige week in Limburg geweest.
In eerste instantie zou de GGD onderzoek doen naar de Nederlandse contacten van de man. Maar omdat hij geen ziekteverschijnselen vertoonde toen hij in Nederland was, is dat volgens de GGD niet nodig. Het besmettingsgevaar is nihil.
De man is 47 jaar oud en komt uit de Duitse gemeente Gangelt, zegt de burgemeester van buurgemeente Selfkant tegen de regionale omroep 1Limburg. De patiënt werd opgenomen met een longinfectie, zijn toestand is volgens de Duitse omroep WDR kritiek. Hij is na opname in het ziekenhuis in Erkelenz overgebracht naar Düsseldorf. Daar is een speciaal isolatiecentrum voor coronapatiënten. De man zou onlangs contact gehad hebben met een zakenpartner, die op zijn beurt contact heeft gehad met een man uit China.
De echtgenote van de man is met griepverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis, maar het is nog onduidelijk of ze besmet is met het virus. In de omgeving van Gangelt en de naastgelegen Duitse gemeente Selfkant blijven vandaag uit voorzorg alle scholen en kinderdagverblijven gesloten.
Onduidelijk waar
Het is onduidelijk waar in Limburg de besmette man is geweest. De burgemeester van Sittard zegt dat de man niet in zijn gemeente is geweest. "Dat vertelde de GGD-directeur mij", zegt burgemeester Sjraar Cox in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is ergens anders geweest, waarschijnlijk in Noord-Limburg. Daar zullen dus waarschijnlijk ook het onderzoek en activiteiten gaan plaatsvinden."
Op sociale media gaat intussen een bericht rond dat een man uit Brabant positief is getest op het coronavirus. Dit klopt niet, meldt een woordvoerder van het RIVM. In Nederland zijn er geen besmettingen met het coronavirus bekend.
Amerikaanse beurs zet herstel voort, koopjesjagers grijpen hun kans
De beurzen sloten de afgelopen zeven weken met een weekverlies. Aan die reeks kwam vandaag een einde.
Italiaanse kerk onderzoekt seksueel misbruik, maar critici niet tevreden
Het misbruik uit de periode na 2000 wordt onderzocht, zo hebben de bisschoppen besloten. Slachtoffers vinden dat veel te beperkt.
Innige samenwerking ministerie en NAM bij gaswinning, blijkt uit geheime notulen
Niet alleen oliebedrijven Shell en ExxonMobil hadden grote moeite met het terugbrengen van de gaswinning, dat gold ook voor topambtenaren op het ministerie van Economische Zaken.