Politie geeft details bombrieven: handtekening, souvenirzakjes en batterijen
De politie heeft details bekendgemaakt van de recent naar bedrijven gestuurde bombrieven. In het programma Opsporing Verzocht toonde de politie de handtekening in de brief, een soort batterijen en souvenirzakjes die de afperser gebruikt. Voor de tip die naar de dader leidt, is 15.000 euro uitgeloofd.
Sinds eind vorig jaar worden er dreig- en bombrieven naar bedrijven gestuurd. Het gaat om een afperser, die vraagt om een betaling in bitcoins. Onder andere bij het hoofdkantoor van de ING ging een brief vorige week af. Er zijn geen gewonden gevallen.
De afperser ondertekent de brieven met een bijzondere handtekening. Het is een rij horizontale streepjes, twee schuine streepjes en daarna weer een rij horizontale streepjes.
De politie zegt dat de afperser mogelijk de brieven vaker afsluit met deze handtekening. "Als je iemand kent die op deze manier zijn brieven afsluit, dan horen we dat graag", zegt de politie. "Dat betekent niet dat diegene meteen wordt opgepakt, we doen eerst onderzoek."
Ook deelt de politie informatie over de batterijen die zijn gebruikt in het ontstekingsmechanisme van de bombrieven. Het gaat om 'Professional Alkaline' batterijen van 9 volt, van het merk Industrial by Duracell. Ook daar heeft de politie foto's van gedeeld.
Verder maakt de afperser gebruik van een soort souvenirzakjes met daarop een Gezicht op Delft. Dat was zaterdag al bekend, maar inmiddels weet de politie waar de zakjes gemaakt en te koop zijn. De politie wil graag tips over mensen die de zakjes "zonder logische reden" hebben.
De afperser richt zich tot nu toe alleen op bedrijven. Als iemand twijfels heeft over een bepaald pakket, dan wordt aangeraden om contact te zoeken met de afzender om vast te stellen of die echt de afzender is. "Als je het niet vertrouwt, neem contact met ons op", zegt de politie.
In de uren na de uitzending van Opsporing Verzocht heeft de politie tientallen tips binnengekregen.
Een gekke adressering, een onbekende afzender, rare postzegels of een verscheurde enveloppe. Een expert legt uit hoe bombrieven werken en waaraan je ze herkent: