Justitieminister Barr, met op de voorgrond president Trump
NOS Nieuws

Oud-medewerkers eisen vertrek Amerikaanse Justitieminister Barr

Meer dan 1100 oud-medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Justitie eisen in een open brief het vertrek van Justitieminister Barr. Ze laken het handelen van Barr in de rechtszaak rond Roger Stone, een oud-adviseur van president Trump.

Aanklagers eisten vorige week een celstraf van zeven tot negen jaar tegen Stone, omdat hij tegen het Congres onder ede had gelogen en het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 had belemmerd. Stone poogde onder meer een getuige te beïnvloeden.

In november werd Stone door een jury op alle punten van de aanklacht tegen hem schuldig bevonden, waarna de aanklagers met de eis kwamen. Na de eis liet Trump van zich horen op Twitter. Hij sprak van een "verschrikkelijke en erg oneerlijke situatie". Ook schreef hij dat hij een gerechtelijke dwaling niet zou toestaan.

Stone kende Trump al veertig jaar toen die in januari 2017 president werd. Toenmalig VS-correspondent Wouter Zwart sprak Stone toen uitgebreid voor Nieuwsuur:

'Reken Donald Trump af op zijn daden'

Het ministerie verlaagde na de tweet van Trump binnen een dag de strafeis, waarna de vier aanklagers uit woede over de interventie hun taken neerlegden in de zaak.

In de VS is de minister van Justitie tevens hoofd van het Openbaar Ministerie, maar het is een ongeschreven regel dat hij zich niet in zaken mengt die aanklagers onder zich hebben.

Het is nog onbekend wat de nieuwe eis tegen Stone is. Die wordt pas wereldkundig als hij zijn straf hoort op donderdag.

'Ongehoorde en schadelijk'

Critici van Trump zeggen dat de president direct of indirect druk heeft uitgeoefend op minister Barr om de strafeis te verlagen. Barr ontkent dat en zegt dat het besluit al voor de bewuste tweet van Trump was genomen.

Maar daar gaan zijn oud-medewerkers dus niet in mee. "Het is ongehoord dat de hoogste bazen van het departement aanklagers aan de kant schuiven, om een voorkeursbehandeling te kunnen bieden aan een naaste medewerker van de president", schrijven ze in hun open brief.

"Die acties, en de schade die dit heeft berokkend aan de integriteit van het ministerie en het vertrouwen in de rechtstaat, vragen om het ontslag van meneer Barr."

Barr heeft nog niet gereageerd op de open brief. Hij liet enkel afgelopen vrijdag van zich horen, via een interview op tv-zender ABC News. Daarin zei hij dat Trump hem nooit iets heeft gevraagd in welke zaak dan ook. Hij wil wel dat Trump stopt met twitteren over zijn ministerie. "Het maakt het voor mij onmogelijk om mijn werk te doen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl