Roger Stone
NOS Nieuws

'Berucht is beter', volgens Roger Stone. Wie is deze Trump-fluisteraar?

Trumps voormalig campagneadviseur Roger Stone is vandaag opgepakt in verband met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt.

Wie is de flamboyante miljonair Roger Stone (66), die naast zijn opvallende kledingstijl - hij draagt nooit sokken om maar iets te noemen - bekendstaat als keiharde strateeg?

Stone is al ruim 50 jaar politiek adviseur van tal van Republikeinse kandidaten. Hij schreef daar ook meerdere boeken over, waarvan het meest recente werk bestaat uit een verzameling regels om succesvol te worden in politiek en het bedrijfsleven. Een van deze zogenoemde Stone's Rules luidt: "Het is beter om berucht te zijn, dan om nooit beroemd te zijn."

Berucht werd Stone al snel. Hij werd geboren in 1952 en was al op jonge leeftijd actief in de Amerikaanse politiek. Op zijn 19e werkte hij voor de verkiezingscampagne van Richard Nixon en heeft zelfs een tatoeage van de president op zijn rug.

Later ondersteunde hij tal van Republikeinse congresleden en presidentskandidaten met advies en lobbywerk. Daarbij zaten onder anderen Bob Dole, Ronald Reagan en meest recent: Donald J. Trump.

In 1980 richtte hij een succesvol lobbykantoor op met onder anderen Paul Manafort. Manafort werd later campagneleider van presidentskandidaat Trump en wordt momenteel ook aangeklaagd in het Mueller-onderzoek.

Stone was naar eigen zeggen al in 1988 bezig om Trump een gooi te laten doen naar het Amerikaanse presidentschap. Dat leek al te lukken in 2000, maar die campagne werd afgeblazen. De twee hielden nauw contact. Stone wordt mede daarom ook wel 'de Trump-fluisteraar' genoemd.

'Geef nooit toe, ontken alles'

Stone en Trump kennen elkaar al bijna veertig jaar. "Beide mannen hadden in de jaren 80 dezelfde mentor: de beruchte advocaat Roy Cohn", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Van hem leerden ze een motto dat beide mannen op alles zouden toepassen in hun leven. Geef nooit toe. Ontken alles. En als je wordt aangevallen, sla je tien keer zo hard terug."

Stone kwam vaak in opspraak door smerige campagnetactieken gericht tegen Democratische presidents- en congreskandidaten. "Daar schaamde hij zich nooit voor", zegt Van der Horst. "In zijn ogen was in verkiezingscampagnes alles geoorloofd om het doel te behalen: winst."

Toen bijvoorbeeld in 2016 een roddelverhaal uitkwam over buitenechtelijke relaties van senator Ted Cruz, de rivaal van Trump in de race om de Republikeinse presidentskandidaat te worden, zei Stone: "Die geruchten waren er al een tijd. Ik geloof dat waar rook is, daar is vuur." Cruz ontkende alles en sprak van een lastercampagne.

Zo nu en dan kwamen Stone's trucs ook uit, waardoor hij het middelpunt van een schandaal werd. Zo moest hij in 2007 weg als adviseur van een kandidaat-senator toen opnames openbaar werden waarin hij de 83-jarige vader van een tegenkandidaat bedreigde.

Verliezers

Critici doet Stone af als losers: "Zij die zeggen dat ik geen ziel heb en zij die zeggen dat ik geen principes heb, zijn verliezers. Zij zijn zure verliezers."

Stone werkt niet alleen achter de schermen. Hij treedt veelvuldig op in met name rechtse tv-shows en is vijf dagen per week te horen op InfoWars, een rechtse radioshow met nepnieuws en complottheorieën.

Roger Stone en Alex Jones (rechts) van InfoWars

Stone verkoopt op zijn eigen website stonecoldtruth.com naast boeken ook merchandise. Je kan er bijvoorbeeld voor $0,99 een poster kopen met vermeende uitspraken van Bill en Hillary Clinton en voor $10,00 een door Roger gesigneerde steen ("GET YOUR OWN "ROGER" STONE").

Stone was in 2015 een van de eersten die Trump steunde in zijn succesvolle gooi naar het presidentschap. In de aanloop naar de verkiezingen werden in november 2016 duizenden e-mails van de Democratische partij en Clintons campagneleider John Podesta gepubliceerd. In de aanklacht die vandaag uitkwam staat onder meer dat Stone contact heeft gehad met een niet nader genoemde organisatie, waarvan wordt uitgegaan dat het WikiLeaks is. Die organisatie publiceerde de mails van de Democratische partij.

Loyaal aan Trump

Stone ging er al langer vanuit dat hij op een gegeven moment zou worden aangeklaagd door Mueller. "Ik word aangevallen om maar één reden; namelijk dat ik loyaal ben aan de president", aldus Stone.

Hij is inmiddels op borgtocht vrij in afwachting van zijn proces. Stone ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl