Roger Stone
NOS Nieuws

Amerikaans ministerie verlaagt strafeis tegen vriend en oud-adviseur Trump

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verlaagt de strafeis die gisteren door aanklagers is uitgesproken tegen een vriend en voormalig adviseur van president Trump. De nieuwe eis zal vandaag nog worden ingediend. Wat die zal zijn, is niet bekendgemaakt.

Roger Stone staat terecht voor liegen tegen het Congres en het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De aanklagers eisten gisteren een gevangenisstraf van zeven tot negen jaar tegen hem.

President Trump uitte vandaag zijn ongenoegen over de eis op Twitter. Hij sprak van een "verschrikkelijke en erg oneerlijke situatie". Ook schreef hij dat hij een gerechtelijke dwaling niet zou toestaan.

In de VS is de minister van Justitie tevens hoofd van het Openbaar Ministerie, maar het is een ongeschreven regel dat hij zich niet in zaken mengt die aanklagers onder zich hebben. Een van de aanklagers in de Roger Stone-zaak heeft na de aangekondigde interventie zijn taken neergelegd.

Het ingrijpen van het ministerie zal zeker tot beschuldigingen van politieke inmenging leiden, zeker na de verzekering van Trump in een tweet dat hij een gerechtelijke dwaling niet zal toestaan.

Maar het ministerie van Justitie zegt dat er over deze zaak geen contact is geweest met het Witte Huis en dat het besluit gisteravond al genomen is, ver voordat Trump zijn tweet de wereld in stuurde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl