President Xi praat met inwoners van Peking over maatregelen tegen het coronavirus
NOS NieuwsAangepast

Xi Jinping wist begin januari al van risico's coronavirus

De regerende Communistische Partij in China heeft een interne toespraak van president Xi gepubliceerd, waaruit valt af te leiden dat hij eerder op de hoogte was van de risico's van het coronavirus dan tot nu toe bekend was. In de speech voor het politbureau, begin februari, zei Xi Jinping dat hij op 7 januari al maatregelen heeft laten nemen om de uitbraak in te dammen. Het politbureau is de instantie waar in China alle macht berust, maar de besluitvorming daarbinnen is bijna altijd in nevelen gehuld.

Dat is bijna twee weken voordat hij er in het openbaar over sprak. Eind december hadden artsen in China voor het eerst gewaarschuwd voor de gevaren van het virus. Onder hen was klokkenluider Li Wenlinang, die zelf zou bezwijken aan de gevolgen van een besmetting met Covid-19, zoals het virus officieel heet.

Begin januari hielden de lokale autoriteiten in de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, de ernst van de uitbraak nog onder de pet. Pas aan het eind van de maand maakten ze bekend dat Covid-19 overdraagbaar is van mens op mens. Xi zei in zijn toespraak tot het politbureau dat de afsluiting van Wuhan en andere steden een van de maatregelen was die hij heeft laten nemen.

"Ik heb voortdurend de verspreiding van de epidemie in de gaten gehouden en de voortgang in pogingen om die in te dammen. Aldoor heb ik mondeling bevelen en instructies gegeven", zo wordt de president geciteerd. Dat zijn toespraak nu bekend wordt gemaakt, lijkt een poging van het regime om aan te tonen dat de autoriteiten er vanaf het begin van de uitbraak bovenop hebben gezeten. Maar de kritiek die er is op de late actiestappen kan nu ook de hoogste leider van het land raken.

Canada en Hongkong

Inmiddels hebben Hongkong en Canada, in navolging van de VS, besloten om passagiers van het cruiseschip Diamond Princess op te halen uit Japan. Het schip met 3700 passagiers, onder wie vijf Nederlanders, ligt in de haven van Yokohama. Alle opvarenden zitten in quarantaine sinds 3 februari, toen bij een van de passagiers werd vastgesteld dat hij besmet was met het coronavirus.

Dit Amerikaanse stel zegt zich door hun overheid gedwongen te voelen om de vlucht naar de VS te nemen:

Amerikanen op Diamond Princess: 'Je voelt je gedwongen om die vlucht te nemen'

Sindsdien zijn 355 mensen aan boord positief getest op het coronavirus. De Japanse minister van Volksgezondheid, Katsunobu Kato, zegt dat 73 van hen nog geen symptomen hebben. De quarantainetijd is woensdag voorbij en dan mogen passagiers naar verwachting van boord in Japan.

De Canadese regering zegt dat passagiers met symptomen van het virus niet mee mogen met het vliegtuig dat wordt gestuurd om de 255 Canadezen daarna op te halen. Zij moeten in Japan worden behandeld. De rest moet na terugkomst in Canada nog eens 14 dagen in quarantaine om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dezelfde voorwaarden gelden voor de 330 passagiers die Hongkong wil ophalen.

Afnemend aantal besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt voor de derde dag op rij af. Er zijn volgens cijfers van de Chinese gezondheidscommissie 2009 nieuwe gevallen geregistreerd. Het totale aantal besmettingsgevallen wereldwijd ligt nu op 69.258, waarvan 68.502 op het Chinese vasteland.

Het aantal doden is gestegen tot 1669, waarvan drie buiten China. In totaal zijn er inmiddels 9651 mensen genezen verklaard, van wie 103 buiten China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl