Fabrieksmedewerkers in Fuzhou mogen onder voorwaarden weer aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Nog meer maatregelen in China rond coronavirus: bankbiljetten uit de roulatie

In de strijd tegen het coronavirus blijft China met nieuwe maatregelen komen. In de hoofdstad Peking gelden sinds vannacht nieuwe regels en die zijn streng: iedereen die de stad uit is geweest en terugkomt moet veertien dagen in afzondering zitten.

"Steden zoals Peking en Shanghai hebben meer dan 20 miljoen inwoners, maar meer dan de helft daarvan komt oorspronkelijk uit andere provincies", zegt correspondent Eefje Rammeloo. "Daar hebben zij hun vakantie gevierd, die was al met een week verlengd."

Maar sinds maandag moeten mensen toch echt terug naar huis om weer aan het werk te gaan. Daarvoor gelden strikte maatregelen: iedereen moet laten weten waar hij of zij is geweest. "Het is strafbaar als je daar niet aan meewerkt of verzwijgt dat je in een gevaarlijke regio bent geweest", zegt Rammeloo.

Ieder gebouw of iedere buurt interpreteert de regels anders.

Eefje Rammeloo, correspondent China

Nog steeds lijkt de epidemie niet onder controle. Gisteren overleden er opnieuw 143 mensen; nog eens 2500 mensen werden positief getest als besmet. Vooral in de provincie Hubei, waar het virus voor het eerst opdook in de stad Wuhan, maar ook in andere provincies lopen nog steeds veel mensen rond die het virus bij zich dragen.

In de praktijk blijft handhaving van de maatregelen in de miljoenensteden lastig. "Ieder gebouw of iedere buurt interpreteert de regels anders", zegt Rammeloo. "Daarom is alles lokaal geregeld."

Waar werknemers op sommige plekken zonder speciaal pasje het gebouw niet meer in komen, is het op andere plekken voldoende als hun temperatuur wordt gemeten. "Er zijn heel veel verschillende manieren om die quarantaine in de praktijk te brengen. Maar wat eigenlijk overal wel geldt is dat je niet zomaar naar binnen mag als je er niet woont of werkt."

Lokale leiders zitten in een enorme spagaat.

Eefje Rammeloo, correspondent China

De maatregelen rond het coronavirus hebben grote financiële gevolgen voor China. De beurskoersen zijn omlaag gegaan, de olieprijs is gezakt en de toeristische sector krijgt een enorme klap te verduren. In het hele land liggen fabrieken stil, waardoor de productie en export ook op een laag pitje staan.

Bedrijven moeten aan allerlei strenge eisen voldoen om hun productie weer te mogen opstarten. Rammeloo: "Dat gaat allemaal veel langzamer dan eigenlijk werd verwacht en gehoopt. Veel ondernemers maken zich dan ook grote zorgen."

Ook het Chinese papiergeld wordt tijdelijk uit de roulatie gehaald en ontsmet, zo heeft de Chinese centrale bank besloten. Bankbiljetten kunnen volgens de centrale bank het coronavirus helpen verspreiden.

Economische doelen halen

Vandaag kopte de officiële krant het Volksdagblad dat president Xi Jinping wil dat lokale leiders wel hun economische doelen halen. Tegelijkertijd wil hij dat het aantal besmettingen met het coronavirus op de werkvloer nul blijft. "Dat is dus vrijwel onmogelijk", zegt Eefje Rammeloo.

"Lokale leiders zitten dus in een enorme spagaat. Maar vooralsnog lijkt het erop dat ze de volksgezondheid, dus het indammen van het aantal besmettingen, nog even prioriteit geven boven de economie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl