Passagiers verlaten na twee weken de Westerdam
NOS NieuwsAangepast

Passagiers Westerdam vast na coronabesmetting, toch drie Nederlanders al thuis

Nederlanders die op cruiseschip de Westerdam zaten, mogen voorlopig toch niet naar huis. Een groep van elf passagiers zou morgen naar Nederland komen, maar kreeg in Maleisië te horen dat ze voorlopig niet weg kunnen.

Toch heeft SBS-programma Hart van Nederland drie Nederlanders gesproken die op het cruiseschip zaten en vandaag op Schiphol zijn geland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat het contact gaat opnemen met deze mensen.

Het instituut zegt verder dat de GGD in gesprek gaat met alle 91 Nederlandse passagiers na terugkeer in Nederland.

Vrouw besmet

Aanleiding voor het vasthouden van de Nederlanders is dat onverwacht minstens één passagier van het schip besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Bij aankomst op het vliegveld in Kuala Lumpur bleken volgens Maleisische autoriteiten een 83-jarige Amerikaanse vrouw en haar 85-jarige man symptomen te hebben van het virus. Bij onderzoek in het ziekenhuis werd het virus vastgesteld bij de vrouw. De man is ook getest, maar heeft het virus niet. Hij blijft wel in het ziekenhuis ter observatie.

In een verklaring zegt de Holland-Amerika-lijn te wachten op de definitieve bevestiging over de besmetting. Volgens de cruisemaatschappij zijn de paspoorten van alle passagiers nagekeken om er zeker van te zijn dat ze in de veertien dagen voordat ze aan boord gingen niet door China hebben gereisd. Ook waren er geen indicaties dat een van de passagiers op het schip het virus had.

Door vijf landen geweigerd

Het schip van rederij Holland-Amerika-lijn meerde donderdag af in Cambodja, twee weken nadat het uit Hongkong was vertrokken en nadat het door vijf andere landen geweigerd was.

De passagiers mochten van boord nadat donderdag bij een test van twintig opvarenden geen enkel besmettingsgeval was gebleken.

Er waren 800 bemanningsleden en 1455 passagiers aan boord, onder wie zo'n 90 Nederlanders. De meesten wilden via Maleisië terug naar huis vliegen. Volgens Maleisische autoriteiten zijn gisteren 145 passagiers naar Maleisië gevlogen.

Volgens de Holland-Amerika-lijn zijn er nog 747 bemanningsleden en 236 passagiers aan boord van het schip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl