Het cruiseschip Westerdam op archiefbeeld vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Cruiseschip De Westerdam legt eindelijk aan, in Cambodjaanse haven

De Westerdam, het Nederlandse cruiseschip van de rederij Holland-Amerikalijn, is aangekomen in de Cambodjaanse haven Sihanoukville. Het schip was de afgelopen dagen niet welkom in meerdere Aziatische havens uit angst voor het coronavirus.

Aan boord zijn 1455 passagiers, onder wie 91 Nederlanders. Geen van hen is ziek, maar toch werd het schip steeds geweigerd. Onder andere Nederland en de Verenigde Staten hielpen in de zoektocht naar een plaats om aan te meren. Gisteren kreeg het schip groen licht om aan te leggen in Cambodja.

De president van de Holland Amerika Line spreekt de passagiers in een videoboodschap toe:

'Jullie hebben een schitterend verhaal voor thuis'

De passagiers mogen binnen enkele dagen van boord en hoeven niet in quarantaine. Mogelijk worden ze wel door de Cambodjaanse autoriteiten onderworpen aan een korte medische controle, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid is er geen reden om aan te nemen dat zij het nieuwe coronavirus onder de leden hebben.

Een van de Nederlanders aan boord is Flip Knibbe uit Landsmeer. Hij zit sinds 1 februari op de boot met zijn vrouw en zoon. "Het is de bedoeling dat we er straks vanaf gaan en dan met een bus of een vliegtuig naar de luchthaven en dan terug naar Nederland", zegt hij. "We hebben net een nieuwe gezondheidsverklaring ingeleverd. Alle passagiers moeten nog een visum krijgen. Dat heeft allemaal tijd nodig."

Eerder vertelde hij dat hij graag zo snel mogelijk van het schip af wil, ook al was de sfeer aan boord goed. "Het ontbreekt ons aan niets. De bemanning doet er alles aan om ons van dienst te zijn. Dit is onze tiende cruise, lang op zee zitten is ons niet vreemd, maar dat was niet de bedoeling van deze reis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl