HDM viert het doelpunt van Nina van der Marel

Thuisploeg HDM stoomt in Den Haag door naar finale Europa Cup zaalhockey

De vrouwen van HDM hebben de finale van de Europa Cup zaalhockey bereikt. De Nederlandse club versloeg in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag in de halve finales Minsk met ruime cijfers: 6-3.

Minsk had weinig in te brengen in het eerste kwart. Fay van der Elst opende na vier minuten de score.

In het tweede kwart beet de Wit-Russische club wat meer van zich af en kwam het op gelijke hoogte via een strafcorner. Nina van der Marel benutte vervolgens voor HDM ook een strafcorner en bracht de Nederlandse ploeg weer op voorsprong.

De finaleplek van de Haagse club kwam vervolgens niet meer in gevaar. Dankzij doelpunten van Pien van der Heide, Pien van Nes en opnieuw Van der Marel en Van der Elst werd de eindstand bepaald.

Derde Nederlandse club

Na Den Bosch in 2013 en Laren in 2019 kan HDM de derde Nederlandse club worden die de Europese titel wint. Het is voor het eerst in de historie dat de Haagse club in de Europa Cup actief is.

HDM had Poule A met overmacht gewonnen. De landskampioen van 2019 kon na twee overwinningen en één gelijkspel niet meer achterhaald worden door MSC Soemtsjanka uit Oekraïne, dat met vier punten minder tweede werd.

In de finale, die zondag om 13.45 uur wordt gespeeld, is Düsseldorfer HC de tegenstander. De Duitse ploeg won in de andere halve finale met 3-2 van Soemtsjanka.

Bij de mannen heeft SCHC zich gehandhaafd in de B-divisie van de Europa Cup. Na een 5-1 overwinning op Three Rock Rovers uit Ierland in het laatste groepsduel, na twee eerdere nederlagen, wist de Bilthovense club dat het bij winst op het Zwitserse Rotweiss Wettingen zeker zou zijn van lijfsbehoud.

De Zwitsers hadden weinig in te brengen in het duel met SCHC. In Alanya werd het 6-2, waardoor de landskampioen van 2019 niet meer te achterhalen is in de degradatiepoule. Dat betekent dat de landskampioen van dit jaar, Amsterdam, volgend jaar ook in de Europa Cup voor B-landen zal uitkomen. De laatste twee teams in de degradatiepoule zakken af naar de C-divisie in de Europa Cup.