Teun Rohof in actie voor Amsterdam tijdens de finale om de landskampioenschap tegen Den Bosch, afgelopen zaterdag
NOS SportAangepast

Bizar slot hoofdklasse zaalhockey: loten, iedere ploeg promoveert of alles blijft zoals het was

Een opvallend besluit in de nationale zaalhockeycompetitie door de gevolgen van de storm Ciara. De hockeybond (KNHB) heeft besloten dat de nacompetitie van de hoofdklasse niet meer wordt afgewerkt door ruimtegebrek op de speelkalender.

Hierdoor bestaat de kans dat alle betrokken clubs zullen promoveren of degraderen. De KNHB buigt zich nog over een oplossing.

De hockeybond gelastte zondag de wedstrijden in Rotterdam en Arnhem af omdat de KNHB het onverantwoord vond de teams en meereizende supporters door het slechte weer op pad te sturen.

Er is nu een probleem bij het inhalen van de promotie- en degradatiewedstrijden. Zo komt de kampioen van vorig jaar SCHC, dat bij de mannen strijdt om handhaving in de hoofdklasse, komend weekeinde in actie tijdens de Europa Cup zaalhockey in het Turkse Alanya. Inhalen is dus geen optie dit weekend.

SCHC-coach Marieke Dijkstra, ook bondscoach van de Nederlandse mannen, noemt de afgelasting teleurstellend: "We zijn de hele week bezig geweest om voor handhaving te spelen en dan gaat het niet door. Dat is best wel een domper."

Die domper is zo mogelijk nog groter voor de vrouwen van Almere. Dat team kwam dit seizoen uit in de topklasse, het tweede niveau, en zou afgelopen weekend opgaan voor promotie naar de hoofdklasse. "Bizar, dit is een abrupt einde van het seizoen", zegt Catherine Clot, de aanvoerster van Almere.

De bond verwacht over een aantal weken met een oplossing te komen. "Het liefste zou ik zien dat iedereen promoveert of zich handhaaft. Dat zou wel het eerlijkste zijn", vindt Clot. Dijkstra verwacht dat voor die oplossing wordt gekozen. "Dan is iedereen blij. Ik denk twee poules van acht (in plaats van zes zoals nu), iedereen speelt dan een keer tegen elkaar en vervolgens volgen kruisfinales."

Bij Almere zou die oplossing wel voor een dubbel gevoel zorgen. Clot: "Je hebt het hele seizoen voor promotie gestreden. Maar niet het laatste weekeinde en dat wil je natuurlijk wel. Dan is het groot feest. En lukt het dan niet, dan is het je eigen schuld. Nu is het eigenlijk een soort cadeautje."

Een andere mogelijkheid is dat alles bij het oude blijft en de clubs volgend seizoen uitkomen in de klasse waarin ze dit seizoen ook uitkomen. "Dan moet je wel door een hele zure appel heen bijten", zegt Clot. "Dan moeten we maar terugdenken aan het winnen van het districtskampioenschap. Maar de keuze ligt niet bij ons. We hebben er geen invloed op."

Marieke Dijkstra

Dijkstra zou dan met SCHC sowieso in de hoofdklasse blijven, maar is geen voorstander van dit scenario. "Voor de andere ploegen zou het niet eerlijk zijn. Ze hebben niet voor niets de districtsfinales gewonnen. Het is ook niet volgens de reglementen. Dan komen er zes ploegen in opstand."

Clot: "Er wordt ook gesproken over loting. Dat lijkt me helemaal verschrikkelijk. Ik zou zeggen: iedereen promoveert of niemand."

De wedstrijden inhalen is geen optie. SCHC speelt dus komend weekeinde Europa Cup maar ook andere teams hebben verplichtingen. "Volgende week is ieder team op teamtrip en daarna begint de reguliere veldcompetitie alweer. We hebben er nooit over nagedacht dat het afgelast zou worden", aldus Clot. "Daar denk je ook niet aan bij een zaalsport. Misschien toch wel goed om in de toekomst rekening te houden met een extra speelweek om eventueel in te halen."

Dat vindt Dijkstra ook. "Deze constructie met een dag waarop beslissingen over promotie en handhaving vallen is wel goed, heeft wel wat. Maar misschien zou je er wel een extra speelweekeinde in kunnen zetten. Om eventueel in te halen."

Nederlandse titels wel bekend

De strijd om de Nederlandse titels in het zaalhockey werd overigens zaterdag al beslist. Bij de mannen veroverde Amsterdam voor de vijfde keer in zes jaar de titel. Bij de vrouwen werd Laren Nederlands kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl