Flinke toename slachtoffers coronavirus door nieuwe Chinese definitie

In de Chinese provincie Hubei is het aantal besmettingen en doden door het coronavirus flink gestegen. Het dodental in de zwaar getroffen provincie is volgens de lokale gezondheidsautoriteit gisteren opgelopen van 1068 tot 1310. Het aantal besmettingen steeg van 33.366 tot 48.206.

De opvallende toename van het aantal besmettingen is volgens correspondent Sjoerd den Daas grotendeels te verklaren door nieuwe diagnostische criteria vanuit de overheid. Die geldt volgens functionarissen alleen voor de provincie Hubei.

"Eerst werd een besmetting alleen op basis van een positieve uitslag bij een test vastgesteld, maar nu gaat het op basis van ernstige symptomen. Ook CT-scans en de reishistorie van patiënten worden gebruikt om de diagnose te stellen. Dat geeft dokters de ruimte om patiënten in een eerder stadium te behandelen."

Wel symptomen, geen ziekenhuisbed

Het is volgens de correspondent een logische stap van de autoriteiten. Gisteren maakte hij nog een reportage over de vele inwoners van Hubei die symptomen hebben, maar niet in een ziekenhuis terechtkunnen. Een voorwaarde voor opname was tot nu toe om eerst positief te zijn getest op het virus.

"Die testen zijn maar beperkt aanwezig, zeker in het begin van de uitbraak, maar ook nu zijn er capaciteitsproblemen. Waardoor mensen noodgedwongen naar huis gaan en het risico lopen anderen te besmetten en zelf ernstig ziek te worden", vertelt Den Daas.

Partij grijpt in

De Communistische Partij heeft vanwege de crisis twee hoge functionarissen in de provincie Hubei vervangen. De partijsecretaris in Hubei is ontslagen en wordt opgevolgd door de oud-burgemeester van Shanghai, een vertrouweling van president Xi Jinping. De partijchef van de stad Wuhan is ook ontslagen. Hij wordt door een andere lokale partijchef opgevolgd.

Correspondent Den Daas hoorde van inwoners van Wuhan hoe een ambulance (te) laat kwam en over het gebrek aan bedden in het ziekenhuis:

'De ambulance kwam pas toen mijn opa al dood was'

13.332 van de 14.840 nieuwe besmettingen zijn op basis van de nieuwe definitie vastgesteld. Daarbij zitten ook mensen die ergens in de afgelopen weken de ernstige symptomen hebben gekregen, zoals een combinatie van hevige koorts, spierpijn en moeilijk ademhalen.

Grootste toename van doden

De herdefinitie is ook gebruikt bij het vaststellen van het aantal mensen dat gestorven is aan het coronavirus. Bij 134 van de 242 nieuwe sterfgevallen betreft het een 'klinische diagnose', wat betekent dat het slachtoffer niet getest is op het virus, maar op basis van allerlei kenmerken het zeer waarschijnlijk wel had.

Ook zonder dat deze groep wordt meegeteld, is het dodental van gisteren de grootste toename in een dag van de hele uitbraak. Dat was voorheen 103 sterfgevallen in 24 uur tijd.

De invoering van de nieuwe diagnosemethode komt onverwachts volgens correspondent Den Daas. "We weten niet precies waarom dit nu zo wordt gebracht. Maar in het bericht van de gezondheidsautoriteiten staat dat de nieuwe richtlijn komt vanuit de landelijke overheid. Dat laat zien dat de houding vanuit de autoriteiten aan het veranderen is."

Een deel van de Chinese bevolking heeft kritiek op de overheid. Die heeft volgens hen te weinig gedaan om verspreiding van het virus te voorkomen.

Betrouwbaarheid cijfers

Door de nieuwe aanpak in Hubei komen zieke mensen eerder in aanmerking voor behandeling. Tot nu toe was een in het laboratorium bevestigde diagnose daarvoor voorwaarde, zegt redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink.

Er is ook een potentieel nadeel, zegt hij. "Longontstekingen kunnen ook veroorzaakt worden door de griep, andere virussen of bacteriën. Die zijn op een CT-scan niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Daardoor zou er een vervuiling van de data over de uitbraak van het nieuwe coronavirus kunnen optreden waardoor het verloop ervan minder duidelijk wordt."

Maar de kans daarop is volgens Van den Brink klein. "Pas als er bijvoorbeeld ook een griepepidemie zou optreden wordt het een lastiger verhaal."

Wel blijven er besmette mensen buiten beeld als ze weinig of geen symptomen hebben. "Omdat niet duidelijk is hoe besmettelijk die groep is, kan er nog altijd weinig gezegd worden over de werkelijke omvang van de uitbraak. Of over de heftigheid van het virus. Nog steeds zijn alleen de flink zieke tot doodzieke mensen in beeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl