NOS NieuwsAangepast

Asielopvang vol: COA zoekt 1800 slaapplekken

De reguliere opvang van asielzoekers zit vol. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is op zoek naar 1800 extra opvangplekken, schrijft staatssecretaris Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.

Onderzocht wordt welke "grootschalige locaties gebruikt kunnen worden om asielzoekers op te vangen", staat in de brief. Het gaat onder meer om evenementenhallen. Het COA wil deze vorm van opvang wel beperken tot een zo kort mogelijke periode.

Langer dan nodig in azc

Op dit moment worden in asielzoekerscentra ruim 27.000 mensen opgevangen. De laatste tijd komen er weer iets meer asielzoekers naar Nederland. Omdat hun asielaanvraag niet altijd binnen de vastgestelde tijd kan worden afgehandeld, zitten ze langer dan nodig in een azc.

Als ze eenmaal een verblijfsvergunning hebben, kunnen veel asielzoekers ook niet direct doorstromen naar een gewoon huis. Dat komt door de krapte op de woningmarkt.

Broekers-Knol schrijft dat de commissarissen van de koning sinds eind vorig jaar al op zoek zijn naar extra opvangplekken, maar tot nu toe heeft dat niets opgeleverd.

Eigen schuld

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland heeft het kabinet het tekort aan zichzelf te danken. "Dit is geen overmacht maar onkunde", zegt directeur Abdeluheb Choho. Volgens hem heeft het kabinet geen controle meer over de uitvoering van het asielbeleid en maken nieuwe maatregelen de uitvoering daarvan onmogelijk.

De organisatie waarschuwde in 2018 al dat noodopvang weer nodig zou zijn als de wachttijd voor de asielprocedure niet zou worden teruggedrongen. Volgens Vluchtelingenwerk wachten op dit moment 9000 vluchtelingen op de start van hun asielprocedure.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl