NOS Nieuws

Wekdienst 12/2: zelfrijdende trein met reizigers en Google Shopping-zaak

Goedemorgen! Europese rechters buigen zich over de vraag of Google zijn machtspositie misbruikte met zijn prijsvergelijkingssite Google Shopping. En vanuit Groningen rijdt vandaag voor het eerst een zelfrijdende trein met reizigers.

Vandaag is het wisselend bewolkt met vooral landinwaarts kans op pittige buien. Bij een vrij krachtige tot harde westenwind wordt het ongeveer 6 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig. Donderdag regent het geruime tijd en mogelijk valt er wat natte sneeuw in het noordoosten. Vrijdag is het vrijwel droog. De wind neemt tijdelijk in kracht af.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De driedaagse hoorzitting over de Google Shopping-zaak begint vandaag. De Europese Commissie legde het bedrijf een boete op van 2,42 miljard euro voor machtsmisbruik via zijn zoekmachine. Wat experts ervan verwachten lees je hier.
  • In de Tweede Kamer wordt gepraat over internetpesten. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries kwam een paar jaar geleden met het burgerinitiatief om pesters sneller aan te pakken. Hier lees je of een burgerinitiatief eigenlijk wel zin heeft: burgerinitiatief vaak zonder concreet resultaat, maar wel bewustwording.
  • In Groningen wordt voor het eerst in Nederland een zelfrijdende trein mét reizigers getest. Zo'n 50 mensen rijden mee. De trein vertrekt rond half 11 vanaf station Groningen.

Wat heb je gemist?

Presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire nipt gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld, staat hij op ruim 26 procent van de stemmen. In zijn speech sprak Sanders van een geweldige overwinning. "Deze overwinning is het begin van het einde van Donald Trump", zei hij.

Pete Buttigieg werd tweede met ruim 24 procent. Hij feliciteerde Sanders in een toespraak en zei dat hij veel bewondering voor hem heeft. "Ik bewonderde hem al toen ik nog op de middelbare school zat."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Waar een socialmediacampagne wel niet toe kan leiden. De 104-jarige Tweede Wereldoorlog veteraan William White kreeg liefst 70.000 valentijnskaarten opgestuurd nadat inwoners van Californië hem in het zonnetje hadden willen zetten.

De veteraan is overdonderd door de grote hoeveelheid brieven:

104-jarige veteraan krijgt 70.000 valentijnskaarten

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl