Het vliegtuig waarmee de evacués naar Europa zijn gebracht
NOS NieuwsAangepast

Zes corona-evacués landen in Eindhoven: 'Best een raar gevoel'

Op vliegbasis Eindhoven zijn vier Nederlanders en twee Chinese familieleden geland die uit de omgeving van de Chinese stad Wuhan zijn geëvacueerd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze voor vertrek en na de landing in Eindhoven medisch gecontroleerd. Ze gaan nu thuis twee weken in quarantaine, om te voorkomen dat ze een eventuele besmetting aan anderen doorgeven.

Henry Blok was een van de passagiers. Hij vertelt dat het voor vertrek uit Wuhan nog leek op een reguliere vlucht, met uitzondering van het feit dat iedereen voor het instappen werd getemperatuurd. Eenmaal aan boord bleek het toch anders dan anders.

Het is ook best een raar gevoel wanneer je uit het toilet stapt en iedereen met een mondkapje op ziet zitten.

Henry Blok, een van de corona-evacués uit Wuhan

"Alle stewardessen waren in witte pakken gekleed en de meereizende medici in gele, zodat je wist wie wat was", vertelt Blok. "En het is ook best een raar gevoel wanneer je uit het toilet stapt en iedereen met een mondkapje op ziet zitten."

De zes vlogen vanuit Wuhan eerst naar Londen en werden zondagochtend met een vliegtuig van het Duitse leger naar Berlijn gebracht. Daar werden Blok en de vijf andere Nederlandse corona-evacués onderzocht. "Elk apart. We moesten een vragenlijst invullen en onze temperatuur werd opnieuw gemeten."

GGD

Vanuit Berlijn werd de groep met een Hercules naar Eindhoven gevlogen. Daar werden de zes opgevangen en ingelicht door de GGD. "Ook wij moeten in quarantaine", zegt Blok. "Het is voor ons gewoon veertien dagen thuis zitten, en niet meer."

Eerder deze maand kwamen al vijftien Nederlanders en twee Chinese partners terug vanuit het door het coronavirus getroffen Wuhan. De zes die nu zijn aangekomen "konden niet deelnemen aan dat eerdere begeleide vertrek", zegt het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl