NOS NieuwsAangepast

Nederlandse evacués aangekomen in Eindhoven, twee weken in quarantaine

  • SQ Vision
    De bus met evacués arriveert in Eindhoven

De vijftien uit China geëvacueerde Nederlanders zijn even na middernacht met de bus aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Daar werden ze in de ontvangsthal van het militaire vliegveld opgevangen door ggd-medewerkers.

Zaterdag vertrokken de Nederlanders en twee Chinese partners vanwege het coronavirus met een speciale evacuatievlucht uit de Chinese miljoenenstad Wuhan. Zo'n 30 van de 250 personen aan boord waren tijdens die vlucht in een afgesloten deel van het vliegtuig geplaatst wegens "lichte klachten", schrijft de Nederlandse journaliste Anouk Eigenraam, die ook aan boord zat, op Twitter.

Zondagmiddag landde het toestel op een militaire basis bij Marseille, waar tientallen Fransen van boord gingen. Vervolgens vloog het vliegtuig door naar een militaire basis bij Brussel, waar het rond 21.00 uur landde.

Aan boord van die tweede vlucht waren de regels streng, aldus journaliste Eigenraam. Zo was eten verpakt in plastic zakken en mocht er pas gegeten worden als het cabinepersoneel alle passagiers had bediend.

Quarantaine

Na een controle op vliegbasis Eindhoven verblijven de evacués op een locatie van Defensie "voor de eerste opvang en om tot rust te komen", zegt het ministerie van Volksgezondheid.

De pers werd bij de aankomst op afstand gehouden. Van de aankomst zijn alleen deze beelden beschikbaar.

Geëvacueerde Nederlanders in Eindhoven

Alle passagiers worden onderzocht op ziekteverschijnselen en moeten uit voorzorg twee weken in quarantaine. Dat mag onder voorwaarden ook in de eigen woning zijn. Bij controles in China, Frankrijk en België waren bij hen geen symptomen van een besmetting vastgesteld.

De Franse autoriteiten maakten bekend dat 36 passagiers in Marseille symptomen van het virus hadden. 20 van hen bleven in Frankrijk, de overige gingen naar andere landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl