Het evacuatievliegtuig, kort na landing op het militaire vliegveld bij Marseille
NOS NieuwsAangepast

Evacuatievlucht met aan boord vijftien Nederlanders op weg naar Brussel

De evacuatievlucht uit China vanwege het coronavirus met aan boord vijftien Nederlanders is na een stop in het Franse Istres onderweg naar België.

Het vliegtuig vertrok afgelopen nacht uit de Chinese stad Wuhan, waar het virus in december ontstond. Aan boord zaten in totaal 250 mensen, met behalve de Nederlanders ook onder anderen Fransen, Denen, Belgen, Tsjechen, Oostenrijkers, Britten en Zwitsers.

De Fransen zijn op de luchtmachtbasis bij Marseille van boord gegaan en worden ondergebracht in een vakantiepark en appartementen van een brandweeropleiding. Het toestel is nu op weg naar een militair vliegveld bij Brussel.

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de Nederlanders vanavond terug zijn in Nederland. Ze gaan met de bus van Brussel naar vliegbasis Eindhoven. "Ze reizen vervolgens door naar een locatie van Defensie voor de eerste opvang en om tot rust te komen", aldus het ministerie.

Alle passagiers zullen onderzocht worden op ziekteverschijnselen en moeten uit voorzorg twee weken in quarantaine. Dat mag onder voorwaarden ook in eigen huis zijn. In China waren bij hen geen symptomen van een besmetting vastgesteld.

De Nederlandse journalisten Anouk Eigenraam (Financieele Dagblad, BNR) en Leen Vervaeke (de Volkskrant) zaten ook aan boord van de evacuatievlucht.

Eigenraam schrijft in een reportage voor het Financieele Dagblad dat ze voor vertrek meerdere instemmingsformulieren moest ondertekenen.

Volgens Eigenraam bleven passagiers lang in spanning of hun Chinese partners wel of niet mee mochten vliegen. Uiteindelijk mochten er twee partners mee. Verder was iedereen in het vliegtuig vooral blij dat ze China konden verlaten, aldus Eigenraam.

'Gevecht tussen verstand en hart'

Toch waren er Nederlanders die op het laatste moment nog besloten om in Wuhan te blijven. Henry Blok uit het Zeeuwse Oost-Souburg ging met zijn Chinese vrouw Sisi en hun zoontje van anderhalf naar zijn schoonouders in Wuhan, om de dreumes met zijn Chinese familie kennis te laten maken. Toen brak het coronavirus uit.

Na veel moeite zouden de drie vanochtend in het evacuatievliegtuig stappen. Ze hadden hun formulieren ingeleverd en stonden met hun vijf koffers en twee rugzakken bij de verzamelplaats, toen zijn vrouw besloot dat ze toch bij haar ouders wilde blijven.

"Het was een gevecht tussen mijn verstand en het hart van mijn vrouw", zegt Blok. "Nu voelt het alsof we in een brandend huis staan, er een brandweerman voor onze neus staat om ons te redden en dat mijn vrouw zegt: "Ik blijf liever hier om bij mijn ouders te zijn"." Blok zegt dat zijn schoonouders in het deel van Wuhan wonen met de meeste besmettingen.

Blok maakte onderstaande foto bij de verzamelplaats voor vertrek naar het vliegtuig:

De komende dagen gaat Blok uitrusten van alle commotie van de afgelopen tijd. Ze hebben vliegtickets voor een vlucht naar Nederland eind deze maand, vanuit Shanghai.

Als ze voor die tijd in Shanghai kunnen komen en dat vliegtuig vertrekt, is het gezin van plan die vlucht wel te nemen. "We accepteren de situatie zoals die nu is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl