NOS Nieuws

Nageroepen vanwege het coronavirus: 'Dit is geen excuus om racistisch te zijn'

"Coronavirus!" Op de open dag van een middelbare school kreeg Iris zonder reden dit woord naar haar hoofd geslingerd. "Hij liep gewoon langs en zei dat tegen mij. Dat voelde niet goed."

Het overkomt meer mensen met een Aziatisch uiterlijk de afgelopen dagen op straat, op school en online. Vanuit het niets worden ze nageroepen of uitgescholden vanwege het coronavirus.

Ook in reacties onder Facebook- en Instagramposts van de NOS over het coronavirus kwamen racistische, discriminerende of anti-Chinese opmerkingen voorbij. Nederlanders met een Chinese achtergrond leggen uit wat dit voor hen betekent.

Iris: 'Ik hoop dat mensen minder racistisch kunnen zijn'

"Alsof Chinezen de schuld krijgen van het virus, maar dat is niet de realiteit en dan lijkt het wel op racisme", zegt de 12-jarige Iris.

Ze is bang dat mensen niet meer met Chinese mensen willen praten vanwege het virus. "Bij het ebolavirus een paar jaar geleden zeiden mensen ook niet: dat is het Congo-virus. Ik hoop dat mensen dat kunnen inzien en minder racistisch kunnen zijn."

Wang Bei en Daniël: 'Geen onderwerp om grapjes over te maken'

'Spleetoog' wordt haar al langer nageroepen, want Wang Bei woont al twintig jaar in Nederland, maar zo gek als afgelopen week heeft ze het nog niet meegemaakt.

"Jongens roepen mij na op de fiets, in de supermarkt. Soms wel twee keer binnen een uur en dat vind ik heel vervelend."

Wang Bei en haar zoon Daniël vertellen wat hen wordt nageroepen:

Racisme vanwege coronavirus: 'Ik zie het als onwetendheid'

Haar zoon Daniël maakt het ook mee: "Soms zeggen ze: hopelijk heeft hij geen corona. Ik zeg dan niets terug, want ik wil niet laten zien dat ik er gevoelig voor ben."

"Ik ben heel trots op mijn zoon", zegt Wang. "Want hij probeert zijn gevoel niet te laten zien en dat doe ik ook al jaren. Thuis hebben we wel eens discussies, dan vraag ik hem: roep je zelf dan ook wel eens 'corona'? Dan zeg ik dat dit niet grappig is."

Wangs ouders wonen in Nanjing. "Ze zijn oud en al een week niet meer buiten geweest. Ik heb dagelijks contact met ze. Dat vind ik best heftig en daarom vind ik dit geen onderwerp om grapjes over te maken."

Activist Sioejeng Tsao: 'Als we stil zijn normaliseren we het'

Dit racisme is niet nieuw, zegt kunstenaar en activist Sioejeng Tsao. "Het coronavirus is puur een bevestiging van het probleem. Het begint met 'grapjes' van kleins af aan. Spleetogen, jullie eten hond en als je met die mindset opgroeit, heb je het gevoel dat dit normaal is."

"Ik ben bang dat racisme door de vrijheid van meningsuiting genormaliseerd wordt, want je mag alles maar zeggen. Dus ik ben blij dat er een groep is die daar iets van zegt. De generaties hiervoor hebben dat nooit gedaan, omdat die heel bescheiden en dankbaar waren dat ze hier mochten wonen. Maar we zijn alweer generaties verder. Terwijl ik denk: als we stil zijn normaliseren we het."

Dat gevoel zorgt voor een tegenstelling bij Sioejeng: "Ik ben heel boos en heel verdrietig, maar dit is een goed voorbeeld van dagelijks racisme dat aan het licht wordt gebracht. Net als bij de zwartepietendiscussie. Dus ik ben stiekem blij en tegelijkertijd heel moe dat deze discussie überhaupt gevoerd moet worden."

Youtuber Hanwe: 'Heftig dat mensen zo discriminerend kunnen zijn'

YouTuber Hanwe maakt zich ook boos. Op Instagram poseerde hij met een bord met daarop de tekst: "Het coronavirus is geen excuus om racistisch te zijn." Het leverde een berg reacties op. "Positief en negatief", vertelt hij het Jeugdjournaal.

"Ik kreeg veel berichtjes van mensen die hier ook mee te maken hebben. Mensen discrimineren vooral in comments, met zinnen als: jullie moeten oprotten, ga allemaal dood. Of: eigen schuld want jullie eten ratten. Ik vind het heftig dat mensen zo discriminerend kunnen zijn. Daarom heb ik geprobeerd om een breed publiek te bereiken met dit probleem."

"Mijn doel was niet om dit te stoppen, want dat lukt toch niet, maar tenminste om het onder de aandacht te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl