Eric Gudde (KNVB), minister Bruno Bruins, minister Wouter Koolmees en Jan Dirk van der Zee (KNVB) ANP

Het kabinet en de KNVB trekken 14 miljoen euro uit voor het bestrijden van racisme en andere discriminatie in het voetbal. Het bedrag wordt besteed aan een driejarig "aanvalsplan" dat zich richt op voorkomen, handhaven en signaleren.

Minister Bruins voor sportzaken maakte dat bekend op een bijeenkomst met de KNVB-directeuren Van der Zee en Gudde en minister Koolmees van Sociale Zaken. Het plan 'Ons voetbal is van iedereen' bestaat uit twintig maatregelen, waarvan er veel al bekend waren.

Er zal meer gebruik worden gemaakt van camera's en "slimme technologie". Zo komt er een app waarin stadionbezoekers meldingen kunnen doen. "Je ziet of hoort iets dat niet kan. Als het moeilijk is om iemand daarop aan te spreken, kan je dat melden in de app en kan een steward erop af", zei Bruins. In Engeland wordt zo'n app al gebruikt.

Strafeis verdubbeld

Ook komt er voor zowel het amateur- als betaald voetbal een speciaal aanklager voor racismezaken en moeten overtreders vaker worden vervolgd. Nu gebeurt dat in slechts een op de twintig gevallen. De strafeis kan worden verdubbeld.

600 amateurclubs en 34 betaaldvoetbalclubs krijgen een trainingsprogramma om bewustwording te creëren en gedragsverandering op het voetbalveld te bereiken. "We streven ernaar dat alle betrokkenen zich inzetten om iedereen zich welkom te laten voelen op de club", staat in het plan.

Den Bosch-Excelsior eye-opener

Clubs die niet genoeg doen om discriminatie te bestrijden, kunnen worden bestraft met puntenaftrek, een boete of het spelen van wedstrijden zonder publiek. Voetballers kunnen langer worden geschorst, voor zowel wedstrijden als trainingen.

De wedstrijd Den Bosch-Excelsior in november waarbij Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend, was de aanleiding om het plan te gaan maken. "Het was een eye-opener, een nieuwe confrontatie met de werkelijkheid", zei minister Koolmees.

Ahmad Mendes Moreira is blij dat de KNVB iets gaat doen.

'Ik hoop dat mensen nu twee keer nadenken'

De KNVB kijkt ook naar zichzelf. Directeur Van der Zee zegt dat de bond een "blanke organisatie" is die geen afspiegeling van de maatschappij is en geloofwaardiger moet overkomen.

Mendes Moreira was boos en teleurgesteld nadat er onder meer Zwarte Piet naar hem was geroepen:

Den Bosch-aanhangers tegen Mendes Moreira: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

STER reclame