Jeroen van Maanen (Farmers Defence Force) komt aan bij het ministerie van Landbouw
NOS NieuwsAangepast

'Goed gesprek' tussen kabinet en boerenorganisaties

In Den Haag hebben premier Rutte en minister Schouten opnieuw met boerenorganisaties gepraat over maatregelen om de stikstofcrisis aan te pakken. De premier, Schouten en voorzitter Dijkhuizen van het Landbouw Collectief spraken na afloop allemaal van een goed gesprek. Woensdag was er ook zo'n bijeenkomst, maar het kabinet brak dat overleg af uit onvrede over een verklaring van Farmers Defence Force (FDF), een van de organisaties die onder het collectief vallen.

Volgens die verklaring onderhandelt het kabinet "achter de rug van de boeren met andere partijen en willen die partijen de boeren als een Judas verraden". Het kabinet eiste dat FDF afstand nam van die verklaring en benadrukte dat de ministers zelf bepalen met wie ze praten.

Vanmorgen bood FDF excuses aan voor de verklaring van woensdag:

Boerenorganisaties en kabinet praten opnieuw na excuses Farmers Defence Force

Woensdagavond laat bood FDF excuus aan. Maar het kabinet wilde die ook van FDF zelf horen. Rutte zei dat dat vanochtend inderdaad is gebeurd. "We hebben ook gezegd dat we dat niet nog een keer willen hebben. Wat ik echt niet wil is dat mensen zich geïntimideerd voelen als ze met ons in gesprek willen. Het was heel goed dat nog een keer uit te praten." Schouten liet zich in soortgelijke zin uit.

Uitkoopregeling

Bestuurder Van Maanen van FDF bevestigde dat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden. "We hebben er vanochtend twee zinnen aan gewijd en toen zijn we doorgegaan op de inhoud." Volgens Van Maanen heeft het kabinet de eerdere verklaring anders gelezen dan de bedoeling was.

In het overleg kwam onder meer de uitkoopregeling aan de orde voor boeren die met hun bedrijf willen stoppen. Dijkhuizen zei na afloop dat de uitkoop zich alleen richt op de mensen die weggaan. "Het gaat er ons om dat de mensen die blijven verder kunnen."

Ook Van Maanen liet zich sceptisch uit over uitkoopregelingen. "Uitkoopregelingen zijn voor ons een beetje dubbel. Het zou een mogelijkheid kunnen zijn voor boeren die willen stoppen. Maar wij zijn bezorgd dat er veel geld naar de stoppers gaat en dat de landbouw in Nederland daar helemaal niets aan heeft. Wij hebben er ook ernstige vragen over of dit het stikstofprobleem in natuurgebieden oplost."

Goede toekomst voor de boeren

Rutte en Schouten wilden inhoudelijk niet veel zeggen over de inhoud van de maatregelen. Volgens hen ging het gesprek ook over de voortgang van afspraken uit december.

Ook Dijkhuizen sprak van een tussenstap. "Er is nog geen sprake van blijheid". Maar hij heeft gemerkt dat de "intentie er is om eruit te komen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl