Minister Schouten en Jeroen van Maanen na afloop van het overleg
NOS NieuwsAangepast

Farmers Defence Force maakt toch excuses 'voor verkeerde woorden'

De boeren verenigd in het Farmers Defence Force bieden volgens het Landbouw Collectief alsnog excuses aan voor een verklaring die woensdag werd uitgegeven.

In een persverklaring haalde de FDF uit naar "vleesbazen, zuivelbobo's" die "als Judas de sector verraden". Voor premier Rutte en landbouwminister Schouten was de verklaring aanleiding om het overleg met het Landbouwcollectief op te schorten. Tijdens een vergadering van dat Landbouw Collectief heeft FDF-voorman Mark van den Oever woensdagavond zijn excuses aangeboden, zegt het collectief.

In het persbericht wordt Van den Oever geciteerd: "We bieden onze excuses aan voor de verkeerde woorden. We hebben goede afspraken gemaakt om gezamenlijk verder te gaan in de onderhandelingen. Alles met het oog op de bal."

FDF bracht 's avonds zelf ook een verklaring naar buiten, daarin stonden de excuses niet.

Woensdag was een overleg tussen premier Rutte, minister Schouten van Landbouw en leden van het Landbouw Collectief, waarvan ook Farmers Defence Force deel uitmaakt. Vlak daarvoor kwam de persverklaring van FDF naar buiten, waarna in het overleg alleen nog daarover werd gesproken. Het kabinet besloot de vergadering af te breken en eiste excuses.

Een woordvoerder van minister Schouten laat weten de spijtbetuiging eerst zelf te willen horen van de boerenorganisatie, voor het gesprek verder kan gaan. Maar Haagse bronnen zeggen tegen de NOS dat de excuses voor Schouten waarschijnlijk genoeg zijn om het overleg voort te zetten. Vermoedelijk gebeurt dat vrijdag.

Niet geïnformeerd

Jeroen van Maanen, die namens de FDF bij het overleg woensdagmiddag aanwezig was, zei dat hij niet vooraf uitgebreid geïnformeerd was over de persverklaring. "Dit zal ongetwijfeld in het bestuur bepraat zijn", zei hij na afloop van het gesprek op het ministerie van Landbouw.

Een paar uur later zei Van Maanen in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co dat in het bericht ferme taal staat. "Maar premier Rutte en minister Schouten hadden al stelling ingenomen. Ze trokken het in het extreme." Ook benadrukte hij dat "iedereen die geen deal sluit met het kabinet zich niet aangesproken hoeft te voelen". Op de vraag of het Landbouw Collectief nog steeds een eenheid vormt, zei hij volmondig "ja".

Ik bepaal zelf met wie ik praat.

Carola Schouten, minister van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

In de middag nam voorzitter Aalt Dijkhuizen afstand van het bericht van FDF. "Dat is niet de toon van het Landbouw Collectief." Volgens politiek verslaggever Lars Geerts, die Dijkhuizen sprak, was duidelijk te merken dat hij zeer ongelukkig was met de opstelling van Farmers Defence Force.

Minister Schouten en premier Rutte waren fel na afloop van het overleg dat dus alleen over het bericht van FDF was gegaan. "Het is een brug te ver", zei Schouten, "Ik bepaal zelf met wie ik praat en ik praat met iedereen." Rutte benadrukte dat iedereen in Nederland veilig in gesprek kan gaan met het kabinet.

In het Landbouw Collectief zitten organisaties als LTO, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en dus ook Farmers Defence Force. De meeste organisaties binnen het collectief zijn het inhoudelijk eens met FDF, maar niet met de woorden die ze gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl