Ireen Oostveen / NOS
NOS Nieuws

Kabinet breekt overleg met boeren af wegens 'dreigement'

Premier Rutte en minister Schouten hebben een gesprek met de boerenorganisaties vanmiddag afgebroken vanwege een persbericht van Farmers Defence Force, een van de deelnemers aan het gesprek. Volgens de ministers gebruikt de boerenprotestorganisatie daarin dreigende taal en is dat niet aanvaardbaar. Het gesprek zou gaan over de maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Farmers Defence Force zegt in het persbericht dat er sterke signalen zijn dat het kabinet achter de rug van de boeren om met andere partijen gaat onderhandelen over de stikstofmaatregelen.

In het persbericht wordt gesproken van "vleesbazen, zuivelbobo's, bankiers en de gevestigde-orde-belangenbehartiging." Volgens het persbericht willen die "als een Judas" de boeren verraden. Farmers Defence Force waarschuwt hen niet met het kabinet in gesprek te gaan. "Eenieder die de sector nu verraadt, zal dat weten."

Rutte en Schouten zeggen dat er pas weer gepraat wordt als er excuses komen en de dreigementen van tafel gaan. Volgens Rutte moet iedereen veilig met het kabinet kunnen praten. Schouten zei dat Farmers Defence Force niet uitmaakt met wie het kabinet praat.

Aan tafel zaten vanmiddag een vertegenwoordiger van LTO, de voorzitter van het Landbouw Collectief, een vertegenwoordiger van Farmers Defence Force en een vertegenwoordiger van de nertsenfokkers. Na een klein uur werd het overleg afgebroken. De andere landbouworganisaties distantieerden zich van het persbericht van Farmers Defence Force.

"Het gesprek kreeg een onverwachte wending", zei Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Premier Rutte ging vooraf met minister Schouten in overleg en kwam een kwartier later binnen. Ze zeiden dat ze niet gediend waren van ons laatste bericht. Het bericht werd in het extreme getrokken. Daar ging het hele gesprek over. Ze eisten excuses. Als dat niet zou gebeuren, wilden ze niet verder praten."

Volgens minister Schouten ging het bericht te ver. "Ik neem het hoog op, omdat het niet over mij gaat. Het gaat over mensen die werkzaam zijn in de landbouwsector, de voedingsindustrie en de toeleverende industrie die allerlei woorden naar hun hoofd krijgen. Dat vind ik een brug te ver."

Het bestuur van Farmers Defence Force zegt geen spijt te hebben van het bericht en het te zien als een strategische zet om de gesprekken over stikstofmaatregelen uit te stellen. Het Landbouw Collectief bespreekt vanavond hoe het verder moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl