Minister Schouten
NOS NieuwsAangepast

Schouten wil persoonlijk excuses van boeren

Minister Schouten wil van Farmers Defence Force zelf horen dat die organisatie excuses maakt voor de gebeurtenissen van gisteren. Daarna kan het overleg worden voortgezet, zei ze vanochtend. Gisteren brak het kabinet het gesprek af uit onvrede met een verklaring van de Farmers Defence Force (FDF).

De organisatie zei in die verklaring onder meer dat er sterke signalen zijn dat het kabinet achter de rug van de boeren om met andere partijen gaat onderhandelen over de stikstofmaatregelen. Volgens de verklaring willen bepaalde partijen de boeren als een Judas verraden. "Eenieder die de sector nu verraadt, zal dat weten", stond er. Het kabinet zag die woorden als een bedreiging en eiste excuses.

Volgens het Landbouw Collectief, waaronder onder meer de FDF valt, heeft de FDF gisteravond inderdaad verontschuldigingen aangeboden voor "verkeerde woorden". Schouten noemde het vanochtend goed dat het Collectief afstand heeft genomen van de verklaring.

Schouten: eerst excuus, dan verder overleg

Zo werkt dat niet in Nederland.

Minister Schouten over de taal van Farmers Defense Force

Ze zal de boerenorganisaties uitnodigen voor een nieuw gesprek. Ze wil daarin als eerste agendapunt opnemen dat ze zelf de excuses hoort en ze wil ook de bevestiging dat de minister bepaalt met wie er wordt gepraat. "Als ze dat in dat gesprek onderschrijven, kunnen we gelijk door met het inhoudelijke deel."

Volgens Schouten moeten mensen zich niet bedreigd voelen om met haar te spreken, omdat dat consequenties zou hebben. "Zo werkt dat niet in Nederland." Het nieuwe overleg is waarschijnlijk morgenochtend.

De FDF meldde vanochtend nog een "zeer constructief" gesprek te hebben gehad met supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Volgens de groep was het CBL "aangenaam verrast door een aantal gedachtengangen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl