Ahmad Waqass Goraya op een foto uit 2017
NOS NieuwsAangepast

'Pakistan gaf opdracht tot mishandeling blogger Rotterdam'

De Pakistaanse blogger Ahmad Waqass Goraya is zondag aangevallen en met de dood bedreigd in zijn woonplaats Rotterdam, zegt ngo Verslaggevers Zonder Grenzen. Het verhaal is bij de politie bekend.

Goraya schrijft over mensenrechten en woont met zijn gezin in Nederland omdat hij zich in Pakistan onveilig voelt. Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen is het duidelijk dat de Pakistaanse veiligheidsdienst achter de aanval zit.

Op straat werd Goraya in zijn gezicht geslagen door een man, terwijl een handlanger het incident filmde. De man die sloeg, bedreigde Goraya met de dood en vertelde dat hij precies wist waar hij en zijn familie woont.

Beloning

Eerder kreeg Goraya al berichten met de strekking dat zijn dagen geteld waren, vertelt hij tegen de NOS. "Ik zag dat iemand stond te filmen en toen wist ik zeker dat de Pakistaanse staat erachter zat." Volgens hem komt het vaker voor dat een aanval gefilmd wordt, omdat dat bewijs nodig is om een beloning te ontvangen.

De blogger heeft aangifte gedaan van mishandeling bij de Rotterdamse politie. Die doet verder geen uitspraken over de zaak. Verslaggevers Zonder Grenzen noemt het incident "een flagrante aanval op de Nederlandse soevereiniteit" en wil dat minister Blok de Pakistaanse ambassadeur op het matje roept.

Pathanen

Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen zijn er meer naar Europa gevluchte Pakistaanse journalisten die nu onder druk worden gezet door de veiligheidsdienst.

Goraya vertelt de organisatie dat de veiligheidsdiensten het momenteel gemunt hebben op de Pathaanse minderheid in Pakistan, een groep waartoe de blogger zelf ook behoort.

Drie jaar geleden verdween de blogger even van de radar in Pakistan. Na een aantal weken vertelde hij gemarteld te zijn door de staat. Meteen daarna vluchtte hij naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl