Protest tegen de celstraffen voor activisten van de Hirak-beweging, in april
NOS Nieuws

Marokko arresteert journalist na kritiek op proces tegen activisten

  • Samira Jadir

  • Samira Jadir

In Casablanca is de Marokkaanse journalist en activist Omar Radi opgepakt. Hij was opgeroepen voor een verhoor over een serie kritische tweets die hij in april plaatste en werd na dat verhoor aangehouden.

Radi had zich op Twitter beledigend uitgelaten over de rechter in het hoger beroep in de zaak tegen activisten van de Hirak-protestbeweging. Op het beledigen van een rechter staat in Marokko een maximumstraf van een jaar cel.

De Hirak-beweging demonstreert sinds 2016 voor meer rechten en voorzieningen voor bewoners van het Rifgebied, een regio in het noorden van Marokko. De leiders daarvan hadden bij de lagere rechter tot twintig jaar cel gekregen voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en de vonnissen werden in april in hoger beroep bekrachtigd.

Even leek het erop dat Radi na zijn verhoor meteen in een spoedzitting voor de rechter moest komen. "Hij is vandaag verhoord door een aanklager en die wilde dat hij vanmiddag nog voor een eerste zitting in de rechtbank zou verschijnen", zegt Radi's advocaat, Omar Benjelloun. "Deze zitting is uitgesteld op ons verzoek, nu proberen wij hem vrij te krijgen zodat hij zich in vrijheid kan voorbereiden op deze rechtszaak."

Persvrijheid ingeperkt

Het gaat sinds korte tijd bergafwaarts met de persvrijheid in Marokko. Vooral mensen die zich kritisch uiten op sociale media worden sneller dan voorheen opgepakt.

Steeds vaker wordt Youtube gebruikt door Marokkanen om hun onvrede te uiten. De woede richt zich onder meer op corruptie en een hoge jeugdwerkloosheid.

Marokkanen gebruiken Youtube om hun onvrede te uiten

Radi uitte onlangs in een interview zijn zorgen over het gebrek aan persvrijheid. "Het is de bedoeling om de weinige stemmen van de oppositie te schaden door gebruik te maken van methoden die steeds zorgwekkender worden voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting", verklaarde Radi.

Vandaag kreeg in Casablanca youtuber Mohammed Sekkaki, ook wel bekend als 'Moul Kassata', vier jaar celstraf en een boete van 4000 euro opgelegd. Hij stond terecht omdat hij koning Mohammed in een van zijn video's zou hebben beledigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl