NOS SportAangepast

Organisatie Spelen bezorgd om coronavirus, Formule 1 China steeds onzekerder

Organisator Olympische Spelen 'zeer bezorgd' over impact coronavirus

De voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio maakt zich ernstig zorgen over de impact van de toenemende verspreiding van het coronavirus.

"Ik ben zeer bezorgd dat de opmars van de epidemie de interesse en het enthousiasme voor de Spelen zou kunnen verminderen. Ik hoop dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost", zei Toshiro Muto, de Japanse voorzitter van het organisatiecomité, bij een bijeenkomst in Tokio.

De Olympische Spelen beginnen over minder dan een half jaar (op 24 juli) in de Japanse hoofdstad.

Grootste aantal ziektegevallen buiten China

In Japan zijn inmiddels tientallen mensen met het coronavirus besmet; het grootste aantal ziektegevallen buiten China. De Japanse premier Shinzo Abe heeft gezegd dat het land er alles aan doet om te voorkomen dat de Spelen in gevaar komen.

Het organisatiecomité van Tokio 2020 gaat nauw samenwerken met het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Paralympisch Comité (IPC), de Japanse overheid en de stad Tokio om de problemen die ontstaan en roet in het eten kunnen gooien het hoofd te kunnen bieden.

Alle betrokkenen hebben tevens benadrukt dat er geen enkele sprake van kan zijn dat de Spelen helemaal niet doorgaan.

GP op de tocht, judoka's en handbalsters teruggetrokken

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de Chinese sportwereld. Enkele sportevenementen die in het land zouden plaatsvinden, zoals de WK indooratletiek, zijn afgelast of verplaatst. Woensdag bespreekt de Formule 1 of de Grand Prix van Shanghai (19 april) door kan gaan.

De lokale autoriteiten in Shanghai hebben al het advies gegeven om sportevenementen in de regio niet door te laten gaan. Dat zou betekenen dat er ook niet kan worden geracet in de koningsklasse van de autosport. Eerder ging al een streep door de race in de Formule E van 21 maart in het Zuid-Chinese Sanya.

Facebook/Buriram United
Spelers van het Thaise Buriram United speelden eind januari wel de voorronde van de Aziatische Champions League in Shanghai

Ook kunnen sommige Chinese teams door het virus niet meedoen aan sportwedstrijden in het buitenland. Zo worden de Chinese judoka's niet uitgezonden naar de prestigieuze Grand Slam in Parijs, waar komend weekeinde belangrijke punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn met het oog op olympische kwalificatie. De internationale judofederatie zegt dat het werkt aan een oplossing voor Chinese sporters die uit overmacht olympische kwalificatiemomenten moeten missen.

De Chinese handbalsters doen volgende maand niet mee aan het olympisch kwalificatietoernooi in Boedapest vanwege het coronavirus en eerder werd het voetbaltoernooi, waar een ticket voor Tokio is te verdienen, verplaatst naar Sydney.

Maandag werd ook bekend dat het Chinese antidopingagentschap tijdelijk stopt met het uitvoeren van dopingtests.

"Het is een maatregel om atleten en controleurs niet in gevaar te brengen. Hoewel het belang van antidopingactiviteiten wordt erkend, ligt de prioriteit bij het handhaven van de volksgezondheid voor iedereen", meldde het overkoepelende bureau ITA, dat wereldwijd verantwoordelijk is voor dopingcontroles. Zodra de situatie rond het virus verbetert, zullen de tests hervat worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl