NOS SportAangepast

Streep door WK indooratletiek in China wegens coronavirus

'Verplaatsen van WK indoor atletiek was niet haalbaar'

De WK indooratletiek in het Chinese Nanjing gaan in maart niet door wegens de uitbraak van het coronavirus. De organisatie van het evenement vindt het niet verantwoord om de sporters en begeleiders over anderhalve maand naar China te laten komen.

De internationale atletiekunie World Athletics (voorheen bekend als IAAF) sluit zich aan bij de conclusie van de Chinese atletiekbond en heeft besloten het toernooi voor dit jaar te schrappen. Het evenement is verschoven naar maart 2021.

"Onze medische commissie staat in nauw contact met de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De verspreiding van het coronavirus in China en daarbuiten is nog altijd zorgwekkend", meldt World Athletics. "We hebben nog onderzocht of het toernooi in een ander land kon plaatsvinden maar we hebben besloten dat niet te doen."

Barlag: 'Niet doorgaan van WK indoor gaat nog wel wat gevolgen hebben'

Volgens Sylvia Barlag, bestuurslid van World Athletics, was er geen andere mogelijkheid dan het toernooi een jaar uit te stellen. "De situatie ontwikkelt zich op een dusdanige manier, dat het niet te doen is om nog langer af te wachten. Verplaatsen naar een andere locatie was ook onmogelijk. Dan krijg je een organisatie die niet goed voorbereid is."

De WK zullen nu volgend jaar maart plaatsvinden, maar er staat voor 2021 ook een EK indoor gepland. "Dat zou kunnen botsen. Maar 2021 is een jaar zonder Olympische Spelen, dat scheelt natuurlijk. De bedoeling is om het indoorseizoen iets langer te laten doorlopen", aldus Barlag.

GP van China

Een maand na de oorspronkelijk geplande datum van de WK, op 19 april, staat de GP van China op het programma. Vooralsnog is deze niet in gevaar. De internationale autosportfederatie FIA liet woensdag al weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden en regelmatig te overleggen met de Chinese autoriteiten.

Donderdag voegde de FIA daar nog aan toe dat het de kalender van de komende races goed zal bekijken en indien nodig maatregelen zal treffen.

Niet eerste afgelaste evenement

Begin deze week werd duidelijk dat sommige evenementen al hebben moeten wijken vanwege het coronavirus. Zo gaat de Ronde van Hainan, een meerdaagse wielerkoers van 23 februari tot en met 1 maart op het Zuid-Chinese eiland Hainan, niet door.

Vorige week werd al bekend dat het olympisch kwalificatietoernooi boksen, dat van 3 tot en met 14 februari in Wuhan zou worden gehouden, geschrapt is en een van de OKT's in het vrouwenbasketbal is door basketbalbond FIBA verplaatst uit China. Het toernooi wordt nu gespeeld in de Servische hoofdstad Belgrado.

Verplaatst

Ook voor andere grote evenementen wordt een andere locatie gezocht. Zo spelen de voetbalsters hun olympisch kwalificatietoernooi in het Australische Sydney en de Fed Cup-ontmoeting tussen de zes Aziatische landenteams die elkaar in China zouden treffen, staat nu op het programma in de Kazachstaanse hoofdstad Nur-Sultan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl