Mathieu van der Poel wordt op de hielen gezet door Toon Aerts in Ronse
NOS Wielrennen

'Wie Van der Poel wil verslaan, moet de beste dag van zijn leven hebben'

"Wie Van der Poel wil kloppen, moet een uitstekende dag hebben. De beste dag van zijn leven misschien wel." Het zijn de woorden van Toon Aerts, de enige veldrijder die het dit seizoen lukte om Mathieu van der Poel te verslaan.

De Belgische ploeg staat voor een extreem moeilijke klus bij de WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf, vanmiddag. Want hoe versla je een man die het hele seizoen ver boven de rest van het veld uitsteekt?

Bekijk hieronder de video waarin de Belgische veldrijders Toon Aerts, Eli Iserbyt en de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout vooruitkijken naar het WK:

'Wie Van der Poel wil kloppen, moet de beste dag van zijn leven hebben'

"Hoe hij de laatste tijd rondrijdt, is er heel weinig aan te doen", zegt Eli Iserbyt, de Belg die in het begin van het seizoen - toen Van der Poel nog aan het bijkomen was van zijn wegseizoen en niet meedeed - veel veldritten won.

Aerts heeft iets meer zelfvertrouwen dan Iserbyt, maar zijn statistieken zijn weinig hoopvol: "Ik heb hem toch twee keer kunnen kloppen in de afgelopen twee seizoenen", aldus de nummer drie van het vorige WK.

Van Aert hoopt op een verrassing

Wout van Aert was de afgelopen jaren de grote uitdager van Van der Poel. Vorig jaar verloor hij op het WK van de Nederlander, maar de drie edities daarvoor moest Van der Poel in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen zijn meerdere erkennen in de Belg.

Maar Van Aert hoort dit seizoen vooralsnog bij de subtop, omdat hij aan zijn zware val in de Tour de France een ernstige blessure overhield en maanden moest revalideren. De drievoudig wereldkampioen maakte pas eind december zijn rentree in het veld.

Van Aert hoopt voor een verrassing te kunnen zorgen, maar verwacht nog tekort te komen voor de wereldtitel. "Ik moet nu knokken om in de topvijf te geraken", aldus de Belg.

Bekijk het interview met Wout van Aert hieronder:

Drievoudig wereldkampioen Van Aert hoort nu bij subtop: 'Het is nog niet top'

De superioriteit van Van der Poel in het veld laat zich het best illustreren met cijfers: van de 24 crossen waar hij dit seizoen aan de start stond, won hij er 23. Alleen in Ronse, toen hij rechtstreeks vanaf een trainingsstage op de weg de modder in dook, was de regerend wereldkampioen niet de beste. Daar pakte Aerts zijn kans.

Van der Poel ziet diezelfde Aerts ook vandaag als zijn grootste concurrent, vooral vanwege de verhalen over het parcours, dat hij zelf pas zondagochtend zal verkennen. "Het is vrij vlak, met rechte stukken: echt stoempen. Ik denk dat dat echt bij Toon Aerts past", aldus de tweevoudig wereldkampioen, die op jacht gaat naar zijn derde regenboogtrui.

Bekijk hieronder het interview met Mathieu van der Poel, waarin hij ook vertelt over zijn voorbereiding op de WK:

Van der Poel klaar voor WK-strijd: 'Aerts gaat grootste concurrent zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl