NOS Wielrennen

Van Aert werd in Frankrijk niet goed geopereerd: 'Toen was ik toch angstig'

Van Aert werd in Frankrijk niet goed geopereerd: 'Toen was ik toch angstig'

Wielrenner Wout van Aert keert normaal gesproken gewoon terug op zijn oude niveau. Maar niet dankzij de doktoren in Pau, die hem allereerst opereerden na zijn val in de Tour de France. "Toen de chirurg in België zei dat ik in Frankrijk niet op de juiste manier was geopereerd, was ik toch angstig."

Na een veelbelovende start in Frankrijk, met onder meer een knappe sprintzege in de tiende etappe, zette een val in de individuele tijdrit door Pau op ruwe wijze een streep door de Tour van Van Aert. De Belg liep een diepe vleeswond op en werd nog dezelfde dag geopereerd.

Fouten in Frankrijk

Vijf dagen later ging Van Aert wederom onder het mes. Een operatie die paste in het herstel van de renner, liet zijn ploeg Jumbo-Visma weten. De tweede ingreep bleek echter pure noodzaak, na fouten in Frankrijk.

"In het begin was ik niet bang", aldus Van Aert in gesprek met Sporza. Dat veranderde echter toen hij de mededeling kreeg dat hij niet op de juiste manier was geopereerd. "Toen was ik toch angstig."

Wout van Aert bleef in de individuele tijdrit hangen in een reclamedoek en kwam hard ten val:

Van Aert blijft hangen in reclamedoek en komt hard ten val

"Alles is nu goed opgelost en ik ben op de juiste manier geopereerd", aldus Van Aert. "Op termijn zal ik weer volledige kracht hebben in mijn rechterbeen en dat is het belangrijkste."

Het gaat dus weer de goede kant op, maar de 24-jarige Belg heeft wel een lange revalidatie voor de boeg. "Voorlopig kan ik nog niet veel", zegt Van Aert, zittend in een rolstoel.

"Mijn pezen en spieren zijn gehecht. Met krukken kan ik een paar stappen zetten, maar daar houdt het een beetje op. Ik heb veel hulp nodig en dat is niet leuk."

Wout van Aert moet de komende weken eerst weer leren lopen

Het doel de komende weken: weer normaal kunnen lopen. "Dan pas begint de revalidatie om kracht te winnen en weer te fietsen."

Geduld hebben

Aanvankelijk dacht Van Aert sneller op de been te kunnen zijn, maar inmiddels weet hij dat zijn geduld ernstig op de proef zal worden gesteld. "Ik dacht dat ik vrij snel terug zou zijn, en dat werd bijgeschaafd. Nu bekijk ik het zoals het loopt."

"Als ik er hard voor werk, dan zal ik op mijn normale niveau terugkomen. Ik doe het liever iets geduldiger dan snel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl