Van Aert blijft hangen in reclamedoek en komt hard ten val Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wout van Aert is geopereerd aan de verwondingen die hij eerder op vrijdag heeft opgelopen door zijn harde val in de individuele tijdrit door Pau. De Belg moest daardoor op een pijnlijke manier afscheid nemen van de Tour de France.

Van Aert ging onder het mes in het Centre Hospital, het ziekenhuis in Pau. "Wout is net geopereerd. Hij is inmiddels bijgekomen en bij zijn familie", vertelt Mathieu Heijboer, prestatietrainer van Jumbo-Visma.

"Hoe hij er mentaal aan toe is, weet ik niet. Ik heb hem niet gesproken na de operatie. Volgens de chirurg is het een geslaagde operatie en gaat Wout herstellen", aldus Heijboer.

Diepe vleeswond

"Ze hebben de wond schoongemaakt en de kapsels rondom zijn spieren gehecht. Het was een diepe vleeswond, dus daar hebben ze wel even werk aan gehad, maar het komt wel goed. Hij moet enkele dagen blijven."

Heijboer over Van Aert: 'Wat er met Wout is gebeurd, overschaduwt alles' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met nog 1,1 kilometer te gaan bleef Van Aert in een bocht naar rechts hangen achter een reclamedoek dat aan een dranghek was vastgemaakt. Op dat moment reed hij 47,7 kilometer per uur.

"In een flits van een seconde ligt hij daar. Ik reageerde meteen met grote schrik en ben uit de auto gesprongen. Op dat moment keek Wout ook naar zijn wond en begon gelijk te schreeuwen", schetst Heijboer de situatie direct na de val.

'Halfnaakt op straat'

De 24-jarige Belg bleef vervolgens aan de kant van de weg minutenlang liggen met een wond aan zijn rechterdijbeen. "Zijn hele tijdritpak was opengescheurd. Hij lag bijna halfnaakt op de grond."

Op straat kreeg Van Aert ter plekke een infuus aangebracht en werd hij behandeld aan zijn verwondingen, waarna hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Wout van Aert ligt op de grond na gevallen te zijn in de tijdrit NOS

Kanshebber

Van Aert was om 15.30 uur als een van de kanshebbers voor de dagzege begonnen aan de tijdrit. Op het moment dat hij viel, lag hij 8 seconden voor op de snelste coureur van dat moment, Kasper Asgreen.

De Deen liet zich na afloop van zijn tijdrit direct horen op Twitter om Van Aert een hart onder de riem te steken en de andere renners te waarschuwen: "Die bocht is erg gevaarlijk. Pas op, jongens", schreef Asgreen.

Van Aert was bezig aan zijn eerste Ronde van Frankrijk en liet zich direct gelden. Hij schreef de tiende etappe van Saint-Flour naar Albi op zijn naam en won met Jumbo-Visma de ploegentijdrit op de tweede dag.

Abandon Schachmann

Naast Van Aert moest ook Maximilian Schachmann de Tour vrijdag verlaten. De renner van Bora-Hansgrohe kwam in dezelfde bocht als Van Aert ten val en is geblesseerd aan zijn linkerhand. Hij gaat terug naar Duitsland om aan zijn herstel te werken.

STER reclame