NOS Wielrennen

Alvarado wereldkampioene veldrijden na titanenstrijd met Worst en Brand

Spectaculaier WK-goud voor veldrijdster Alvarado

Ceylin del Carmen Alvarado is voor het eerst in haar carrière wereldkampioene veldrijden geworden.

In het Zwitserse Dübendorf was de 21-jarige Alvarado, die haar debuut maakte bij de senioren op de WK (vorig jaar deed ze nog mee bij de beloften), in een prachtige eindsprint landgenotes Annemarie Worst (zilver) en Lucinda Brand (brons) de baas.

Flinke voorsprong

Met Worst, Brand, Alvarado én Yara Kastelijn had Nederland vier favorieten aan de start van de WK veldrijden. De concurrentie had vooral van titelverdedigster Sanne Cant moeten komen. De Belgische veldrijdster won al drie keer de wereldtitel, maar had bij de start materiaalpech en kon die achterstand niet meer goedmaken. Ze eindigde als twaalfde.

Na vijf minuten fietsen, hadden Worst, Brand, Alvarado en Kastelijn al een flinke voorsprong opgebouwd en die voorsprong gaven de Nederlandse vrouwen niet meer uit handen. De Amerikaanse Katherine Compton zette de achtervolging in op het Nederlandse viertal en had al snel Kastelijn, de Europees kampioene, te pakken.

Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado in actie

Worst, Brand en Alvarado gingen ondertussen met een ruime voorsprong van twintig seconden de derde ronde in en het was al snel duidelijk dat het trio ging strijden om de medailles. Brand zette vervolgens de aanval in en ook Worst probeerde weg te fietsen van haar landgenotes.

Prachtige eindsprint

Na een fietswissel voor Brand vanwege materiaalpech, waren alleen Worst en Alvarado nog over bij het ingaan van de vierde ronde. Toch wisten de twee niet te profiteren van die voorsprong en Brand kon weer aansluiten.

Alvarado zette op haar beurt de aanval in, werd weer ingehaald door Worst en Brand leek definitief te moeten lossen. Worst reed op kop, maar na een fantastische eindsprint kwam Alvarado toch als eerste over de streep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl