Ahmad Mendes Moreira verlaat het veld na racistische spreekkoren in Den Bosch ProShots

FC Den Bosch accepteert elke straf die de club krijgt naar aanleiding van het racisme-incident dat op 17 november plaatsvond tijdens de wedstrijd tegen Excelsior. Dat heeft voorzitter Jan-Hein Schouten nog voor de zitting van vanavond in Zeist gezegd voor de camera van de NOS.

"Wij komen hier in nederigheid. We komen aanhoren wat de aanklager te zeggen heeft", aldus Schouten. "We moeten bezig zijn met de club die we moeten worden. We zullen alles nemen wat komt."

Jan-Hein Schouten vertelt voorafgaand aan de zitting hoe de club zich opstelt:

Den Bosch-voorzitter Jan-Hein Schouten NOS

Tijdens de zitting eiste de aanklager betaald voetbal dat de tribunevakken (M5 tot M7) waaruit de racistische spreekkoren aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira te horen waren bij drie duels, waarvan een voorwaardelijk, leeg blijven. Met als argument dat de straf moet worden gevoeld op de plek waar de problemen zijn veroorzaakt, onder de supporters dus.

Uitspraak over circa twee weken

Ook een afvaardiging van FC Den Bosch komt aan het woord om de zaak toe te lichten. Zelf nam de club al de nodige maatregelen. Zo werden diverse stadionverboden uitgedeeld na het bestuderen van tv-beelden met liplezers.

Jan-Hein Schouten vertelt na afloop van de zitting over de impact van de zaak:

FC Den Bosch-voorzitter over impact racismezaak: 'Je schrikt je gewoon kapot'

"Dit is niet tactisch", zegt Schouten over keuze van de club om elke straf te accepteren. "We willen dit nooit meer meemaken. Het gaat hier om racisme. We willen dat het op geen enkele manier gebagatelliseerd wordt door beroepszaken."

De racismezaak bracht een hoop teweeg in Nederland. "Je schrikt je kapot, zeker als spelers van Oranje uitlatingen doen", aldus Schouten. "Er kwam een tsunami over ons heen."

Over ongeveer twee weken doet de tuchtcommissie uitspraak en krijgt Den Bosch zijn straf te horen. Er hebben zich eerder geen vergelijkbare zaken voorgedaan in het Nederlandse profvoetbal.

Hieronder de reactie van Oranje-international Georginio Wijnaldum op het incident:

Wijnaldum geschokt door racisme: 'Ik zou weglopen en niet meer terugkomen'

STER reclame