Rookpaal op station
NOS NieuwsAangepast

Roken en verkoop van tabak op treinstations in de ban

Roken op de Nederlandse stations wordt helemaal verboden. De nu nog daarvoor ingerichte rookzones gaat ProRail in de komende tijd weghalen. Tegelijkertijd stopt de NS met de verkoop van tabakswaren in de winkels op de stations.

ProRail en NS hebben dat besluit samen genomen om zo, naar eigen zeggen, "hun steentje bij te dragen aan een rookvrije generatie in 2040". Volgens de spoorbedrijven neemt het draagvlak voor roken in de samenleving af en krijgen ze geregeld klachten van reizigers die zich eraan storen. Als het aan ProRail ligt, moet het verbod op 1 oktober ingaan.

NS stopt eerder al - vanaf 1 april - met de verkoop van tabakswaren in de winkels die de vervoerder zelf beheert, dat zijn de Kiosk en de Stationshuiskamer. Daarnaast sluiten ze geen contracten meer met andere winkels die tabak op het station willen verkopen. Het verkoopverbod gaat dus uiteindelijk ook gelden voor winkels als AH to go, AKO en Bruna waarvoor eens in de zoveel tijd nieuwe contracten worden afgesloten.

Rookzones op de stations zijn er sinds 2004. Daarvoor mocht er zelfs nog gerookt worden in de trein:

Roken in de trein: vorige eeuw nog hartstikke normaal

"We hebben dit besluit genomen omdat we in het preventieakkoord hebben afgesproken Nederland rookvrij te maken", zegt ProRail-directeur Ans Rietstra. In het Nationaal Preventieakkoord legde het kabinet eind 2018 met zo'n zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven afspraken vast over initiatieven om Nederland gezonder te maken.

Roken op stations gebeurt op dit moment alleen nog op daartoe aangewezen plaatsen. Volgens Rietstra is een algeheel verbod toch nodig. "Als je rookt, ben je anderen altijd tot last. Er lopen mensen omheen, mensen staan te wachten op drukke perrons. Mensen hebben daar last van."

Volgens Rietstra zijn rookvrije stations een logische volgende stap. "Reizigers zitten in rookvrije treinen. Ik denk dat iedereen uiteindelijk blij is met rookvrije perrons."

'Tijd is rijp'

NS-directeur Anneke de Vries sluit zich daarbij aan. "Wij willen onze reizigers graag een rookvrije reis bieden. De maatschappelijke opinie is daarover echt aan het veranderen. De tijd is nu rijp."

De maatregel wordt in drie fasen doorgevoerd. "Per 1 april stoppen met de verkoop van rook- en tabakswaren in onze eigen winkels: de Kiosk en de 'Huiskamers'. We zijn daarnaast in gesprek met de partijen die bij ons huren. En als we nieuwe contracten afsluiten worden in die winkels geen sigaretten meer verkocht."

Het besluit kost veel geld. "Het gaat over 136 winkels in NS-beheer. Denk aan enkele miljoenen per jaar. Maar dat hebben we er graag voor over."

Rookzone op station Amersfoort Centraal. Deze plekken zijn er binnenkort niet meer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl