Roken, waar mag het straks nog?

Binnen twee jaar wil ProRail alle stations rookvrij maken. Ook op steeds meer terrassen mag niet meer worden gerookt. En volgend jaar wordt roken op schoolterreinen verboden.

Hoeveel verder zal roken worden teruggedrongen? Tom Voeten, voorzitter van anti-rookorganisatie Clean Air Nederland, is duidelijk: "We willen naar een rookvrije generatie. Kinderen moeten overal in de publieke ruimte het goede voorbeeld te zien krijgen."

Rookvrije festivals

Ook Anton Kunst, hoogleraar Sociale Epidemiologie, vindt dat Nederland die kant op moet. "Ik denk dat we het er nu al allemaal over eens zijn dat we roken kunnen terugdringen of verbannen uit al die ruimtes waar mensen bij elkaar zijn, vooral daar waar kinderen komen."

De eerstvolgende stap in die richting is een rookverbod op terrassen (wat al steeds meer gebeurt) en festivals, aldus Voeten. "We kijken met gemeentes of we festivals waar veel jongeren komen rookvrij kunnen maken. Dat moet in de vergunning komen te staan. Organisaties achter de festivals zien wel dat het uiteindelijk moet. Vooral de praktische haalbaarheid is nog een probleem. Je hebt een enorm controle-apparaat nodig, dat is een lastig punt."

Er komt een moment dat we het heel gek vinden dat er ooit zo'n giftig en dodelijk product op de markt was.

Anton Kunst, hoogleraar Sociale Epidemiologie

Hoogleraar Kunst doet onderzoek naar de wijze waarop de leefomstandigheden van mensen van invloed zijn op kansen op het krijgen van ziekten. "Belangrijk is uit te dragen dat rokers op zich niet het probleem zijn. Zij zijn ook gewoon mensen die ergens aan verslaafd zijn. Het probleem is de tabak die verslavend is. Dat willen we terugdringen."

Binnenkort is het ook rondom het Amsterdam UMC, waar Kunst werkt, verboden om te roken. Nu wordt er bij de ingang nog stevig gepaft, door patiënten én medewerkers. "Collega's die roken zullen dat buiten het terrein of buiten werktijden moeten doen. En ze krijgen alle steun die ze nodig hebben om te stoppen met roken."

'Ook regels voor roken op balkons'

Uiteindelijk moet roken teruggedrongen worden tot de privésfeer, vindt Kunst. "Het maatschappelijke draagvlak daarvoor groeit steeds meer. Ook een meerderheid van de rokers begrijpt dat en is bereid om nog vooral in de privésituatie te roken."

Clean Air Nederland wil nog een stap verder. "De individuele vrijheid thuis is een belangrijke waarde", zegt voorzitter Voeten. "Maar als je in een appartementencomplex of flat dicht op elkaar woont en je rookt op het balkon, dan is de kans groot dat je overlast veroorzaakt. Daar moeten wel regels voor komen."

Het kabinet streeft net als Voeten en Kunst naar een volledig rookvrije generatie. "Ik ben ervan overtuigd dat we dat halen", zegt Kunst. "Dat is een kwestie van tijd. Waar we op uitkomen is dat er geen tabak in de winkels meer ligt. Er komt een moment dat we het heel gek vinden dat er ooit zo'n giftig en dodelijk product op de markt was."

'Rookvrije generatie is kwestie van tijd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl