Het preventieakkoord: dit zijn de afspraken over overgewicht, roken en alcohol
Na ruim een jaar praten zijn ze eruit. Tientallen organisaties en de overheid hebben samen een preventieakkoord opgesteld om overgewicht, overmatig alcoholgebruik en roken tegen te gaan. Dat was een belangrijke opdracht in het regeerakkoord. Wat willen de partijen bereiken en hoe willen ze dat doen?
Roken
Zo'n 15 organisatie praatten mee over de afspraken om roken tegen te gaan, van de Alliantie Nederland Rookvrij en de Nederlandse Huisartsen Vereniging tot de Nederlandse Unie van Speeltuin Organisaties / jantje Beton en Boink.
De ambitie is: minder dan 5 procent van de bevolking rookt in 2040. RIVM verwacht dat tegen die tijd nog 8 procent rookt.
Dit zijn de belangrijkste afspraken over roken in het preventieakkoord:
Verder is afgesproken dat schoolterreinen, kinderboerderijen, speeltuinen, sportverenigingen, ziekenhuizen, zorginstellingen, zwembaden en kinderopvanglocaties vanaf 2020 rookvrij worden. Het rookverbod wordt uitgebreid met e-sigaretten met én zonder nicotine. En vanaf 2022 zijn sigarettenautomaten verboden.
Alcoholgebruik
Voor de afspraken over problematisch alcoholgebruik zaten 20 organisaties om de tafel. De Slijtersunie, Nederlandse Brouwers en de Vereniging Drankenhandel Nederland, maar ook Zorgverzekeraars Nederland en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.
De ambitie is: minder dan 5 procent van de volwassenen drinkt overmatig in 2040. Het RIVM verwacht meer dan 8 procent.
Dit zijn de meest concrete afspraken over alcohol in het preventieakkoord:
Er is ook afgesproken dat 17-jarige testkopers worden ingezet om te kijken of winkels bij de verkoop van alcohol de leeftijd controleren. Bij jeugdwedstrijden wordt geen alcohol meer geschonken in de kantine en er moet voor 2040 ook een eind komen aan happy hours en meters bier in sportkantines.
Verder gaan de Nederlandse Brouwers studentenverenigingen ondersteunen bij verantwoord alcoholbeleid, komt er onderzoek naar de invloed van alcoholreclame op jongeren en worden er afspraken gemaakt met social media om alcoholreclame af te schermen voor jongeren.
Overgewicht
Over overgewicht praatten 16 organisaties mee, van de levensmiddelenindustrie en Koninklijke Horeca Nederland tot t de Fietsersbond en NOC*NSF.
De ambitie is: de partijen willen dat minder dan 38 procent van de volwassenen overgewicht heeft in 2040. Het RIVM verwacht juist een stijging naar 60 procent.
Dit zijn de belangrijkste afspraken over overgewicht:
Ook staat in het akkoord dat supermarkten klanten moeten verleiden om de gezonde producten te kopen. En er zijn meer afspraken gemaakt om het aantal calorieën in producten terug te brengen.
Naast frisdrank moet ook het suikergehalte in suikerhoudende zuivelproducten omlaag en moeten koek, chocola en snoep in kleinere porties worden aangeboden. En naast de sport- en schoolkantines moet ook het voedingsaanbod in ziekenhuizen gezond worden.