Frank Giltay in 2016
NOS NieuwsAangepast

Half jaar cel voor oud-voorzitter ondernemingsraad politie

De voormalige voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van de politie, Frank Giltay, moet een half jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Zwolle heeft hij zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en verduistering. "Hij heeft ernstig misbruik gemaakt van zijn positie en van gelden van de Nationale Politie. Daarmee heeft hij het aanzien en de integriteit van de politie ernstige schade toegebracht", oordeelt de rechter.

De rechter zegt dat Giltay meermalen facturen liet vervalsen, zodat de politie alsnog zou betalen voor geleverde diensten. Dat had de organisatie eerder geweigerd, onder meer omdat de rekeningen te hoog waren. Ook is bewezen dat Giltay privé-uitgaven deed met de politie-creditcard.

Het Openbaar Ministerie had een jaar celstraf geëist. De straf valt lager uit omdat Giltay zelf "in beperkte mate financieel voordeel" had van zijn acties. Twee medeverdachten, onder wie de vrouw van Giltay, kregen taakstraffen van 80 en 40 uur.

Giltay (58) gaf volgens politieonderzoek tienduizenden euro's politiegeld uit aan etentjes en feesten, huurde bevriende ondernemers voor klussen en rommelde met facturen. De politie ontsloeg hem eind 2017 vanwege ernstig plichtsverzuim. Giltay ging daartegen in beroep, maar de rechter oordeelde in een andere procedure dat het ontslag terecht was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl