NOS NieuwsAangepast

198 flessen prosecco op kosten van de politie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Het is januari 2015. Terwijl ontevreden agenten op het punt staan om actie te voeren voor een hoger loon, slaat COR-voorzitter Frank Giltay 5000 euro stuk op een benefietavond in Almere. Zijn aankopen variëren van kaarten voor een show van cabaretier Tineke Schouten (200 euro) tot een barbecue van de lokale slager (1300 euro). Hij heeft flink gedronken en dat is te merken: bij de veiling voor het goede doel biedt hij op een zeker moment méér dan zijn eigen hoogste bod.

De aankopen op de benefietavond zijn een voorbeeld van grote uitgaven die de toenmalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie deed. Uit intern onderzoek naar Giltay blijkt dat hij niet alleen veel geld uitgaf, maar ook deed aan vriendjespolitiek en rommelde met facturen. De NOS baseert zich op bronnen rond het onderzoek, dat inmiddels is afgerond.

Giltay wordt er die avond in 2015 op gewezen dat hij aan het bieden is met geld van de politie. Maar dat is volgens Giltay niet erg: alle aankopen zouden bruikbaar zijn voor de ondernemingsraad.

Wat had hij überhaupt te zoeken op dat benefietgala? Het was zijn vrouw, ondernemer in Almere, die was uitgenodigd. Toch verscheen ook Giltay, namens de politie. Het leek hem een leuk uitje voor het dagelijks bestuur van de Centrale Ondernemingsraad.

Gefraudeerd

Het incident is tekenend voor de manier waarop de voorman van de ondernemingsraad te werk ging, blijkt uit het politieonderzoek. Volgens bronnen lapte hij interne (financiële) regels veelvuldig aan zijn laars, deed hij privé-uitgaven met politiegeld en heeft hij meerdere keren moedwillig gefraudeerd.

Met de creditcard van de politie op zak gaf Giltay grote geldbedragen uit; van duizenden euro's is nog altijd onduidelijk waar die aan zijn besteed. Tegen de afspraken in nam hij regelmatig contant geld op met de pas van de zaak. Ook nadat de financiële administratie hem op de vingers tikte, bleef hij ermee pinnen.

Giltay deed waar hij zin in had, zo lijkt het. In mei 2016 neemt de voorzitter zijn vrouw mee op een dienstreis naar Curaçao, hoewel anderen hem erop wijzen dat dit niet de bedoeling is. Giltay trok zich er niets van aan: ook zijn secretaresse en haar man mogen mee.

Verder huurt Giltay op grote schaal bevriende ondernemers in voor klusjes voor de COR, terwijl er strikte regels zijn rond het inhuren van extern personeel: het mag alleen als het echt niet anders kan en belangenverstrengeling moet te allen tijde worden voorkomen.

Maar Giltay, die eigenhandig bepaalt wie er wordt ingehuurd, regelt vooral mensen uit zijn woonplaats Almere. Van de 45 onderzochte personen blijken er 30 buiten de regels om te zijn ingehuurd. Het gaat vooral om ondernemers uit het netwerk van zijn vrouw.

Lucratief

Die bevriende ondernemers krijgen lucratieve klussen toebedeeld. Veel geld gaat naar een evenementenbureau, dat in december 2015 maar liefst drie feesten organiseert voor een totaalbedrag van 84.000 euro (onder andere in het luxe Amstel Hotel in Amsterdam). Twee Almeerse restaurants fungeren als vaste vergaderplek voor de COR en verdienen daar flink aan.

Giltay huurt ook een communicatieadviseur in, die klusjes doet voor zijn vrouw en de facturen naar de politie stuurt. Hij koopt 198 flessen Prosecco, die bij zijn vrouw worden afgeleverd. Hij spendeert bijna 6000 euro bij een kledingadviseur en declareert zelfs een "coachingsessie" bij een medium. Opvallend is dat Giltay bij een aantal ondernemers ook persoonlijke leningen heeft; hij is hen nog duizenden euro's verschuldigd.

Met de bonnetjes die Giltay indient, is soms gesjoemeld. Zo leveren sommige ondernemers op zijn verzoek handgeschreven bonnen, die hoger zijn dan wat er in werkelijkheid is uitgegeven. Op die manier kan Giltay de rekening naar boven afronden.

Roes

Declaraties die worden afgekeurd, dient Giltay opnieuw in met een paar aanpassingen. Dat gebeurt ook met de 5000 euro die hij uitgeeft op het benefietgala in Almere. De politie weigert deze factuur te betalen, omdat de uitgaven niets te maken hebben met werk. Giltay laat daarna het bevriende evenementenbureau De Jong Boekingen een rekening maken ter waarde van 5000 euro, voor een "vergaderarrangement" voor de COR.

Zo lukt het Giltay om alles van die avond te declareren, tot en met het uitslapen van zijn roes aan toe. Want hoewel hij in Almere, en dus in de buurt woont, blijft hij met zijn vrouw overnachten in een hotel. Hij neemt een extra dure kamer, zodat zijn vrouw kan roken op het balkon.

Ook dat gebeurt op kosten van de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl