Racisme jegens Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira was de aanleiding voor de maatregelen
NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe maatregelen kabinet, KNVB tegen racisme: camera's, app en meldplicht'

Voetbalbond KNVB en het kabinet presenteren op korte termijn nieuwe maatregelen om racisme uit stadions te bannen. De plannen worden deze week afgerond, schrijft het AD op basis van een rondgang langs de betrokken partijen. Op zaterdag 8 februari zullen de maatregelen worden gepresenteerd, meldt het ANP.

Minister Bruins van Sport zei in november dat de plannen om racisme in het voetbal aan te pakken eind deze maand klaar moesten zijn. Bronnen meldden toen aan de NOS dat het inzetten van meer camera's onderdeel zou zijn van het plan. Ook lekte uit dat de KNVB vermoedelijk langere stadionverboden zal opleggen.

Volgens het AD komen er inderdaad meer en betere camera's. Ook zal er een voetbalapp komen waarmee supporters anoniem melding kunnen maken van wantoestanden op de tribune. Vermoedelijk komt er ook een meldplicht voor supporters met een stadionverbod.

Veel van die maatregelen bestaan juridisch gezien al, maar worden nog niet breed toegepast. De KNVB en het kabinet willen daar nu verandering in brengen.

Ahmad Mendes Moreira

De aanleiding voor de maatregelen is de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior op 17 november. Tijdens de wedstrijd werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend door het thuispubliek.

Gisteren werd bekend dat FC Den Bosch met hulp van liplezers supporters heeft opgespoord die zich schuldig hebben gemaakt aan racistische uitlatingen. Na bestudering van tv-beelden heeft de club meerdere supporters een stadionverbod opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl