Oranje staat op tegen racisme OnsOranje

Over twee maanden moet er een aanvalsplan klaar zijn tegen het racisme op en rond de voetbalvelden. Dat heeft minister Bruins van Sport gezegd na een gesprek van het kabinet met de KNVB.

Volgens Bruins is racisme "ongelooflijk lastig om uit te bannen". "Dat lukt niet in een paar dagen, maar we werken toe naar een aanvalsplan dat eind januari af moet zijn."

In het gesprek hebben het kabinet en de KNVB ideeën uitgewisseld, zei Bruins. In ieder geval komen er meer slimme camera's in stadions om raddraaiers op te sporen, zoals al was uitgelekt. Volgens Bruins bestaan er systemen die ook kunnen registreren wat er precies gezegd wordt.

KNVB en kabinet kondigen aanvalsplan aan tegen racisme in voetbal

Wel moet nog duidelijk worden welke gevolgen de camera's hebben voor de privacy. Het is nog niet duidelijk wie de camera's gaan betalen. Als het Rijk dat doet, bestaat het gevaar dat de EU dat ziet als ongeoorloofde staatssteun aan de betaaldvoetbalclubs, zei Bruins. Amateurclubs kunnen wel op een bijdrage rekenen.

De minister denkt ook aan een app, waarmee mensen anoniem racistische uitingen kunnen melden. De clubs willen langere stadionverboden gaan opleggen, met een meldplicht op het moment dat de wedstrijd gespeeld wordt. Daarnaast komt er een nieuwe campagne tegen racisme, onder de titel 'Ons voetbal is voor iedereen'.

Naast minister Bruins waren ook premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vanmiddag bij de KNVB:

Bij het gesprek waren ook Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira en scheidsrechter Laurens Gerrets aanwezig. Gerrets staakte anderhalve week geleden de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior vanwege racistische spreekkoren tegen Mendes Moreira.

Beiden kijken tevreden terug op het gesprek. "Het was hard, maar fair. Natuurlijk kun je het niet binnen acht weken oplossen, maar er is nu wel meer duidelijk", zei Mendes Moreira. "De basis ligt er", constateerde Gerrets.

STER reclame