Het stadion van FC Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil met camera's en microfoons in stadions racisme bestrijden

De Tweede Kamer wil desnoods met speciale camera's en microfoons racisme in voetbalstadions bestrijden. De registratie van daders in het publiek en opnames van wat zij precies roepen kunnen helpen bij het onderbouwen van strafzaken.

Dat is nodig omdat de strafrechtelijke vervolging van racisme in voetbalstadions achterblijft, vinden de Kamerleden.

Verder wil de Kamer dat het kabinet in overleg gaat met het Openbaar Ministerie en de KNVB om andere maatregelen te bedenken, zodat racisme in stadions sneller en vaker tot strafrechtelijke vervolging leidt.

Spreekkoren

Directe aanleiding zijn de racistische geluiden en Zwarte Piet-liedjes vanaf de tribune tijdens de wedstrijd van FC Den Bosch tegen Excelsior. Die waren gericht tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.

Minister Grapperhaus van Justitie liet eerder al weten in gesprek te willen met de KNVB omdat hij wil dat de voetbalbond veel strenger optreedt.

Dat gesprek is donderdag op het bondsbureau van de KNVB in Zeist. Ook premier Rutte en minister Bruins van Sport zijn erbij, net als Mendes Moreira. Bruins liet eerder weten dat hij hoopt dat de voetballer een rol wil spelen in een nieuwe campagne tegen racisme op en rond het veld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl