In de metro van Peking worden reizigers gecontroleerd op het coronavirus
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 100 doden in China door coronavirus, eerste besmetting in Duitsland

In China zijn nog eens 25 mensen overleden aan het coronavirus. Daarmee komt het aantal doden op 106, melden Chinese autoriteiten. Duitsland is het tweede Europese land waar het virus is opgedoken.

In Hubei, de Chinese provincie waarin de stad Wuhan ligt waar het virus vorige maand uitbrak, vielen 24 doden. In Peking werd één dode gemeld. Hubei is volledig afgesloten van de buitenwereld. In heel China is het aantal mensen van wie bekend is dat ze besmet zijn, gestegen naar meer dan 4500. Gisteren werden nog 2800 infecties gemeld.

Zuid-Korea en Japan hebben aangekondigd burgers uit Wuhan te gaan evacueren. Komende nacht zal een eerste chartervlucht met zo'n 200 Japanners naar huis vliegen. Verschillende Europese landen zijn al bezig hun burgers terug te halen uit China.

Nederland overweegt de evacuatie van de ongeveer 20 Nederlanders die in Wuhan verblijven. De ambassade in Peking roept Nederlanders in Hubei op contact op te nemen.

Eerste Duitser besmet

In Duitsland werd gisteravond de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een man in het district Starnberg in Beieren, meldt het ministerie van Volksgezondheid in München. Of hij in China is geweest, is niet bekend. Later vandaag wordt er meer over dit ziektegeval bekendgemaakt.

Volgens een speciale eenheid die zich met het virus bezighoudt, verkeert de patiënt in goede toestand. "Hij wordt in de gaten gehouden en is geïsoleerd." Mensen die nauw contact met hem hebben gehad, worden geïnformeerd.

Een woordvoerder van het ministerie benadrukte dat het risico voor de Beierse bevolking om besmet te raken momenteel laag is.

Beurzen onderuit

De zorgen over het virusuitbraak drukken de stemming op de Aziatische beurzen. Zo heeft de Nikkei in Tokio het laagste niveau in drie weken bereikt. Ook de Zuid-Koreaanse beurs ging onderuit. In China en Hongkong worden vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar vandaag geen aandelen verhandeld.

Het virus verspreidt zich vooral in China. In Europa was het virus tot gisteren alleen in Frankrijk vastgesteld. Daar staat het aantal besmettingen sinds vrijdag op drie. De patiënten waren alle drie in China geweest.

Correspondent Sjoerd den Daas reisde gisteren naar de grens met de provincie Hubei, waar de uitbraak is begonnen. De provincie zit op slot, met alle overlast van dien:

Controles op vliegvelden, treinstations en op de snelweg in China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl