NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Eerste Europeanen worden teruggehaald uit Wuhan

 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit liveblog over het coronavirus. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

 • Ongerustheid tijden Chinees Nieuwjaar in Den Haag

  In de Chinese gemeenschap in Nederland zijn er zorgen over de situatie in China. Het is hét gespreksonderwerp tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ondanks virus Chinees Nieuwjaar gevierd op de Dam: 'Dit is best heftig'
 • Drie nieuwe besmettingen in Duitsland

  In Bayern zijn drie nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om mensen die in contact zijn geweest met de man waarbij gisteren het virus werd vastgesteld. Hij werd besmet door een Chinese collega die bij hem op bezoek was.

  Uit het contactonderzoek bleek dat hij met zo'n veertig mensen in contact is geweest sinds hij zich dit weekend 'grieperig' begon te voelen. Ook het kinderdagverblijf waar hij zijn kinderen naartoe bracht wordt onderzocht.

  Met de man gaat het inmiddels goed. Wel ligt hij nog steeds in isolatie.

 • Negatief reisadvies voor Britten die naar China willen

  Britse autoriteiten hebben het reisadvies aangepast en waarschuwen Britten om niet naar China te reizen. Alleen noodzakelijke reizen kunnen doorgaan. Dat meldt de BBC. In Groot Brittannië zijn nog geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

  Alle reizen naar de provincie Hubei worden afgeraden en Britten die in dat gebied zitten worden geadviseerd om zo snel mogelijk te vertrekken.

 • Deze Nederlander draagt nu ook een mondkapje

  "Besmettingen in Duitsland en Frankrijk: we zijn omsingeld", zegt een inwoner van Den Haag. Hij draagt een mondkapje om zich te beschermen tegen het coronavirus. In Nederland is nog niemand met het virus besmet. Het RIVM adviseert alleen mondkapjes voor medisch personeel.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hagenaar loopt al met mondkapje: 'Beter het zekere voor het onzekere nemen'
 • EU stuurt twee vliegtuigen om burgers op te halen uit China

  De komende dagen zullen zo'n 250 Fransen en 100 andere EU-burgers worden weggehaald uit de regio van de Chinese miljoenenstad Wuhan. Vandaag werd duidelijk dat de EU op verzoek van Frankrijk de coördinatie van Europese burgers uit China op zich neemt.

  Morgen vertrekt het eerste vliegtuig vanuit Frankrijk naar China. Een tweede vliegtuig zal later deze week vertrekken. Op dit moment mogen alleen mensen mee die geen symptomen vertonen van besmetting met het coronavirus.

  Volgens de commissie maken alle EU-burgers in de regio aanspraak op een plek in het toestel. Of ze daarvoor moeten betalen is niet bekend. De EU zegt in een verklaring dat de Europese Unie een deel van de kosten van de twee toestellen voor zijn rekening neemt.

  Voor zover het ministerie van Buitenlandse Zaken weet zitten er zo'n twintig Nederlanders in Wuhan.

 • HongKong halveert aantal vluchten van en naar China

  HongKong heeft aangekondigd om flink te snijden in het aantal vluchten tussen HongKong en China. Ook worden de hogesnelheidstreinen en boten die de grens overgaan voorlopig stilgelegd.

  De autoriteiten hopen hiermee te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. De maatregelen werden bekendgemaakt nadat een vakbond van een groot ziekenhuis had gedreigd met stakingen als de overheid niets zou doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 • Zeker 200 speciale ic-bedden beschikbaar in Nederland

  Minister Bruins van Medische Zorg laat in een kamerbrief weten dat er in Nederland minimaal 200 speciale intensive care-bedden beschikbaar zijn om mogelijke patiënten met het coronavirus te kunnen isoleren. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie onder de Nederlandse ziekenhuizen. Daarvan heeft de helft nu gereageerd.

  In Nederland zijn tot dusver geen besmettingen bekend, maar er worden wel regelmatig mensen getest op het virus.

  Naast medisch personeel kan ook het personeel van vliegmaatschappijen en op luchthavens mondkapjes dragen. "Dit personeel, vaak de gehele dag aanwezig op de luchthaven, heeft een ander blootstellingsrisico dan passagiers, die doorgaans slechts kort op de luchthaven aanwezig zijn", schrijft Bruins. Mocht het personeel dit willen dan is het de verantwoordelijkheid van werkgevers om de mondkapjes beschikbaar te stellen en uitleg te geven over het gebruik.

  Een inventarisatie van het aantal beschikbare medische hulpmiddelen, zoals mondkapjes en doktershandschoenen, is er nog niet.

  Het RIVM adviseert tot nu toe alleen mondkapjes voor medisch personeel. "Het probleem is, dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt, die zich heel goed sluiten over je neus en mond", is te lezen op de website van het gezondheidsinstituut. "Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk."

 • WHO zal snel experts naar China sturen

  China stemt ermee in dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op korte termijn internationale experts naar het land zal sturen. De WHO wil samen met Chinese partners verder onderzoek doen naar het virus en de manier waarop het zich verspreidt. De afgelopen twee dagen was de directeur-generaal van de WHO in China, waar hij onder andere sprak met de Chinese president Xi Jinping.

 • Vierde besmetting in Frankrijk

  In Frankrijk is een vierde patiënt met het coronavirus opgenomen. Het gaat om een oudere Chinese toerist uit de provincie Hubei. De patiënt is op de intensive care van een ziekenhuis in Parijs opgenomen en is er volgens de eerste berichten ernstig aan toe. De Franse autoriteiten zoeken naar mensen met wie de man in contact is geweest.

  Jérôme Salomon, hoofd van de Franse gezondheidsdienst, maakte het nieuws vanavond op een persconferentie bekend:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vierde besmetting coronavirus in Frankrijk: toerist op leeftijd
 • Chinees ziekenhuis zwaait herstelde patiënt uit

  Het ziekenhuis in Jingzhou, in de provincie Hubei, neemt feestelijk afscheid van de eerste patiënt die daar is hersteld van het coronavirus. Vanwege de privacy hebben ze de patiënt onherkenbaar gemaakt. Hij is waarschijnlijk besmet geraakt op de vismarkt in Wuhan, waar hij werkt. Inmiddels hebben nog negen patiënten het ziekenhuis kunnen verlaten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bloemen voor gezond verklaarde coronaviruspatiënt
 • Minister Bruins: Nederland inventariseert aantal beschikbare mondkapjes

  Het kabinet laat het aantal beschikbare mondkapjes en doktershandschoenen onderzoeken. Dat heeft minister Bruins laten weten. Mocht er onverhoopt een grote uitbraak van het coronavirus in Nederland komen dan moeten er genoeg hulpmiddelen voorhanden zijn. De uitkomsten van de inventarisatie hoopt de minister vanavond al in een brief naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

  De minister voor Medische Zaken verzekert dat er in Nederland veel voorbereidingen worden getroffen vanwege het Corona-virus:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruins: we zijn 24/7 alert op het Corona-virus
 • Spoorwegknoopunt Wuhan is 'het Utrecht van China'

  Wuhan, de Chinese stad waar de uitbraak van het coronavirus is begonnen, is niet alleen een miljoenenstad (11 miljoen inwoners), maar ook een logistiek knooppunt. Ook vanuit Nederland rijden er normaal gesproken treinen van en naar Wuhan, maar nu even niet.

  "Door het virus rijdt er tot 9 februari geen enkele trein", zegt Erik Groot Wassink, van transportbedrijf Nunner Logistics. Volgens hem komen in Wuhan bijna alle Chinese spoorlijnen van noord naar zuid en van oost naar west samen. Hij gaat ervan uit dat de productie in de regio de komende tijd fors lager zal zijn en dus ook de behoefte aan transport van China naar Europa.

  Veel Nederlandse bedrijven hebben vestigingen in Wuhan, waaronder Arcadis, ASML en Randstad. Lees hier ons hele verhaal over de economische activiteit van Nederlandse bedrijven in Wuhan.

 • Duitse minister maant tot kalmte

  De man in Duitsland van wie eerder vandaag bekend werd dat hij is besmet met het coronavirus maakt het goed. Dat heeft minister Spahn van Volksgezondheid gezegd. Hij benadrukt dat het belangrijk is om alert te blijven, maar dat er geen reden is voor paniek.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitse minister roept op tot kalmte: 'Er is geen reden tot paniek'
 • Duits 'coronabedrijf' heeft vestiging in Kampen

  Het Duitse bedrijf waarvan bij een van de medewerkers het gevreesde coronavirus is vastgesteld, heeft ook een vestiging in Kampen, zo meldt RTV Oost. Er zijn geen aanwijzingen dat de Duitse patiënt recent contact heeft gehad met zijn collega's in Nederland. Bij de vestiging in Kampen worden voorlopig geen extra maatregelen getroffen.

  Het gaat om het bedrijf Webasto, een leverancier van auto-onderdelen. De Duitse patiënt werkt bij de hoofdvestiging van het bedrijf in Beieren, in het zuiden van Duitsland. Hij is besmet door een Chinese vrouw die het bedrijf onlangs bezocht.