Steven Bergwijn baalt in Venlo
NOS Voetbal

Het ontslag van Van Bommel smeult nog steeds na bij onrustig PSV

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

PSV is momenteel aangeschoten wild. De verrichtingen van de ploeg van interim-trainer Ernest Faber wekken de indruk dat het ontslag van trainer Mark van Bommel helemaal geen effect heeft gesorteerd. Ruim vier weken na het vertrek van de coach is er nog steeds veel onrust in Eindhoven.

Het gelijkspel tegen VVV-Venlo (1-1) en de uitschakeling in het bekertoernooi door NAC Breda (2-0) hebben duidelijk gemaakt dat PSV niets is opgeschoten sinds het trainingskamp in Qatar, waar de basis voor een frisse en betere start van 2020 moest worden gelegd.

De realiteit is bitter voor PSV. Faber liet vrijdag op duidelijke toon weten dat de spelers zelf de knop moeten gaan omzetten. Hij deed daarbij een beroep op het eergevoel van de PSV'ers.

"Het heeft ook met houding en gedrag te maken. Het is hetzelfde als op de werkvloer: sommige mensen laten het lopen en anderen steken er nog extra energie in. Dat laatste is in deze fase belangrijk", aldus Faber.

Crisisoverleg

De interim-trainer had vrijdag in de namiddag een crisisoverleg met algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch manager John de Jong. Belangrijkste gespreksthema's daarbij waren de scheve hiërarchie binnen de selectie en de gebrekkige instelling van een aantal spelers.

De spelers van PSV op de trappen van Venlo

Faber kreeg in het overleg te horen in hoeverre er gaat worden ingegrepen. Krijgen spelers een reprimande? Komen er versterkingen? Duidelijk is in ieder geval dat maatregelen onvermijdelijk zijn om PSV weer op het juiste spoor te krijgen.

Kostas Mitroglou wordt volgens Voetbal International binnen PSV als een van de dissonanten beschouwd. De Griekse huurling van Olympique Marseille, die vooral op de bank zit en dit seizoen geen grote rol vertolkt, zou het aan mentaliteit ontberen om zichzelf fysiek volledig klaar te stomen voor een basisplaats.

Faber zinspeelt in ieder geval op maatregelen, waarbij de net van een knieblessure teruggekeerde Sam Lammers en de 17-jarige Noni Madueke als serieuze kandidaten worden gezien om vanmiddag tegen FC Twente (16.45 uur) in de basisopstelling te staan. Dat zou ten koste gaan van aankoop Bruma en Ryan Thomas.

Kritiek Bert van Marwijk

De week begon voor PSV met de kritiek van Bert van Marwijk, oud-bondscoach en schoonvader van Van Bommel, op technisch manager John de Jong, wiens aankoopbeleid in de ogen van Van Marwijk ten grondslag ligt aan de huidige crisis bij PSV.

"Ook Mark is verantwoordelijk, maar minder dan de technisch manager. Mark is afhankelijk van de informatie die hij krijgt. Ik heb nog nooit een speler slecht zien spelen op een video. Mark heeft met zijn vuist op tafel geslagen over andere spelers. Die konden ze niet halen", zei Van Marwijk bij het televisieprogramma Rondo.

De Jong liet na het ontslag van zijn vriend Van Bommel weten nooit te hebben overwogen zelf op te stappen. Sterker nog: vorige week sprak hij de wens uit dat zijn taken worden opgesplitst. Zelf kan hij zich dan volledig storten op het spelersbeleid.

Bert van Marwijk (l) met zijn schoonzoon op het trainingsveld in Eindhoven

Van Marwijk gaf ook een inkijkje welke krachten er intern vrijkwamen toen Van Bommel en PSV door de slechte prestaties zwaar onder druk kwamen te staan.

"Waar komt die druk vandaan? Niet van de supporters. Niet van de pers. Die komt van boven. Ik heb Toon Gerbrands ook wel gezegd wat ik daarvan vind. Vanaf het moment dat Mark bij PSV weg is, wilde ik daar zelf ook niet meer zijn."

Pizza's en kapsalons

Waar een crisis is, duiken meest uiteenlopende verhalen op. Dus ook over PSV. Johan Derksen claimde vrijdagavond bij het televisieprogramma Veronica Inside dat hij via een "zeer betrouwbare bron" had vernomen dat Van Bommel in december werd ontslagen omdat hij de spelers liet eten wat ze wilden eten.

Het zou volgens Derksen onder meer gaan om pizza's en kapsalons. Hoe merkwaardig en ongeloofwaardig dat verhaal ook mag klinken, het vertoont wel overeenkomsten met een verhaal dat in november de ronde deed na een wedstrijd in Oostenrijk. PSV had toen na het verloren Europa League-duel met LASK Linz (4-1) een flinke partij pizza's laten aanrukken.

De club uit Eindhoven wil niet reageren op het verhaal van Derksen. En het blijft ook angstvallig stil op transfergebied, terwijl de deadline nadert. Om precies te zijn nog vijf dagen heeft PSV om zich op de spelersmarkt te roeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl