VN-baas Guterres met telefoon
NOS Nieuws

WhatsApp taboe voor VN-medewerkers, na hack van Amazon-baas Bezos

De populaire berichtendienst WhatsApp blijkt al maanden taboe voor medewerkers van de Verenigde Naties. De organisatie vindt de beveiliging van de app niet goed genoeg.

Het verbod werd bekend toen een journalist naar het WhatsApp-gebruik van VN-chef Guterres vroeg naar aanleiding van de hack van Amazon-baas Jeff Bezos. Zijn telefoon zou mogelijk met malware zijn besmet door een video die hij van de Saudische kroonprins Mohammed had gekregen via WhatsApp.

"Alle hoge functionarissen van de VN hebben opdracht gekregen WhatsApp niet te gebruiken. Het wordt door ons niet ondersteund als een veilige techniek", legde Guterres' woordvoerder uit. Het verbod geldt sinds juni vorig jaar.

WhatsApp, eigendom van Facebook, zegt dat de app de best mogelijke beveiliging kent. "Elk privébericht wordt versleuteld, zodat WhatsApp noch anderen gesprekken kunnen zien."

Gechanteerd

Bezos liet zijn telefoon onderzoeken nadat zijn privéberichten en foto's in de media waren verschenen. De Amazon-baas betoogde dat een roddelblad hem chanteerde met zijn buitenechtelijke relatie.

De onderzoekers ontdekten dat er kort na WhatsApp-contact met prins Mohammed veel materiaal van Bezos' telefoon werd gedownload. Daaruit trokken ze de conclusie dat een videobericht van de Saudische leider besmet was geweest, al werd er geen concreet bewijs daarvoor geleverd.

Saudi-Arabië zou Bezos hebben willen beïnvloeden als eigenaar van de invloedrijke Washington Post, waar bijvoorbeeld de kritische journalist Jamal Kashoggi werkte toen hij in een Saudische ambassade werd vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl