Jeff Bezos
NOS NieuwsAangepast

Miljardair Jeff Bezos: tabloid chanteert mij met publiceren intieme foto's

Jeff Bezos, 's werelds rijkste persoon en de baas van Amazon, ruimtevaartbedrijf Blue Origin en The Washington Post, schrijft in een opvallend open blogbericht dat hij wordt gechanteerd door de Amerikaanse tabloid The National Enquirer.

Het bericht van Bezos volgt nadat de tabloid met een groot verhaal was gekomen over Bezos' buitenechtelijke relatie. Kort daarvoor had de miljardair bekendgemaakt dat hij ging scheiden van zijn vrouw. De tabloid bleek toegang te hebben tot intieme berichtjes en foto's die over en weer zijn verzonden tussen hem en een minnares, oud-tv-presentatrice Lauren Sanchez.

The National Enquirer is een uitgave van American Media. De uitgever zegt de beschuldiging van Bezos grondig te onderzoeken en indien nodig gepaste maatregelen te nemen. Vooralsnog blijft het bedrijf achter de publicatie staan.

Politiek motief?

In e-mails die Bezos publiceerde dreigt het blad de foto's te publiceren tenzij Bezos een onderzoek naar de gang van zaken afblaast. De Amazonbaas gaf opdracht om te onderzoeken hoe de berichten in handen van de tabloid konden komen.

De onderzoekers en Bezos speculeren of er een politiek motief achter het lek en de publicatie zat. Dat motief kan worden gezocht in het al langer bestaande bondgenootschap tussen The National Enquirer en de Amerikaanse president Trump.

Trump hekelt al tijden de kritische verslaggeving van The Washington Post over zijn regering. "Het is onvermijdelijk dat bepaalde machtige mensen door berichtgeving in The Washington Post tot de onjuiste conclusie komen dat ik hun vijand ben", schrijft Bezos daarover in zijn blog. "President Trump is daar een van."

Naakt onderlichaam

Volgens Bezos dreigde de tabloid gisteren met het publiceren van weinig verhullende foto's van hem en zijn minnares. In een e-mail van het roddelblad werden de foto's uitvoerig omschreven. Zo stond er bijvoorbeeld in dat er foto's zijn van zijn naakte onderlichaam en een selfie waarop hij alleen een onderbroek aanheeft. Ook zouden er pikante foto's van Sanchez zijn.

Om de publicatie te voorkomen moest Bezos van The National Enquirer niet alleen het onderzoek naar de motieven van de tabloid stopzetten, maar ook publiekelijk uitspreken dat de tabloid geen politieke motieven heeft voor zijn publicaties. "Hopelijk wint het gezond verstand - en snel", valt in een van de mails van de tabloid te lezen.

Dat heeft Bezos dus niet gedaan en hij besloot de chantagemails zelf integraal te publiceren. Hij schrijft erover op zijn blog: "In plaats van te capituleren voor afpersing en chantage, heb ik besloten om precies te publiceren wat ze me hebben gestuurd, ondanks de hoge prijs en de schaamte waarmee ze dreigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl