Het voormalige Playboy-model Karen McDougal had een affaire met Donald Trump Reuters

De uitgever van Amerikaanse tabloids als de National Enquirer en US Weekly heeft toegegeven dat het bedrijf een verhaal van een voormalige playmate van Donald Trump heeft afgekocht om hem een dienst te bewijzen. Doordat het bedrijf meewerkt, ontloopt het strafvervolging, maakte het Openbaar Ministerie bekend.

American Media Inc. (AMI) betaalde in het geheim 150.000 dollar aan Playboy-model Karen McDougal voor het verhaal over haar affaire met Trump. Het bedrijf publiceerde haar verhaal vervolgens niet, maar hield het opzettelijk stil tot na de verkiezing van Trump tot president.

Die methode om te voorkomen dat schadelijke verhalen in de publiciteit komen, heet in Amerika "catch-and-kill" en geldt als een dubieuze journalistieke praktijk.

Vriendendienst

Mediabedrijven hebben weliswaar het recht om verhalen niet te publiceren, maar AMI heeft tegenover justitie toegegeven dat het in dit geval is gebeurd om Trumps verkiezing niet in gevaar te brengen. Het zou een vriendendienst zijn geweest: Trump is al lange tijd bevriend met directeur David Pecker van AMI.

Volgens de verklaring die AMI bij aanklagers heeft afgelegd, kwam Pecker in 2015 bij Trump met het voorstel om te helpen bij het onschadelijk maken van negatieve verhalen. Volgens Amerikaanse aanklagers is de 150.000 dollar daardoor eigenlijk een bijdrage geweest aan de campagnekas van Trump en daar gelden in de VS erg strenge regels voor. Zo moeten alle bedragen worden opgegeven en dat is in dit geval dus niet gebeurd.

De aanklagers hebben een overeenkomst gesloten met de uitgever in ruil voor eerlijkheid en enkele andere afspraken. Zo moet het bedrijf zijn werknemers de federale wetten op dit gebied gaan uitleggen en een jurist inhuren als er in de toekomst weer wordt betaald voor verhalen.

Het nieuws van de aanklagers in New York komt op dezelfde dag dat Trumps voormalige advocaat Michael Cohen werd veroordeeld tot drie jaar cel, onder andere voor het regelen van de betaling aan Karen McDougal.

STER reclame