Een nieuwe twist in de zaak rond de moord van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Speciaal rapporteurs van de Verenigde Naties zeggen vandaag dat er sterke aanwijzingen zijn dat de telefoon van miljardair Jeff Bezos is gehackt door kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië.
Bezos is niet alleen CEO van techcompany Amazon, maar ook eigenaar van The Washington Post. De krant waarvoor Khashoggi werkte, tot hij in oktober 2018 in Turkije door Saudi's werd vermoord. De journalist stond bekend als een fel criticus van de Saudische kroonprins.
"Khashoggi schreef destijds kritische stukken over Saudi-Arabië. Ik denk daarom dat de hack verband houdt met de rol van Bezos als eigenaar van de krant", zegt Agnès Callamard, de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke liquidaties. "Je kunt het zien als onderdeel van een georkestreerde campagne tegen dissidenten en anderen om kritische verslaggeving de kop in te drukken."
Affaire en scheiding
De hack van Bezos' telefoon vond enkele maanden voor de moord op Khashoggi plaats, vertelt Callamard. Het team rond de Amazon-baas beschuldigt kroonprins Mohammed bin Salman al sinds maart vorig jaar van het hacken van Bezos' telefoon. Het team deed vervolgens een eigen onderzoek.
Aanleiding daarvoor was een publicatie door de Amerikaanse tabloid The National Enquirer van privéberichten en foto's die Bezos had verzonden met zijn telefoon. Uit die berichten was af te leiden dat hij een affaire had met een actrice. Diezelfde maand maakten Bezos en zijn vrouw bekend te gaan scheiden.
Het team van Bezos kwam na het onderzoek tot de conclusie dat het datalek "met redelijke tot grote zekerheid" veroorzaakt werd door een video die de Saudische kroonprins in mei 2018 naar de Amazon-topman had gestuurd. De VN heeft hierop experts in de arm genomen om zelf naar dit onderzoek te kijken.
"Onze onafhankelijke experts kwamen uiteindelijk tot eenzelfde conclusie over de bron van de hack", zegt Callamard. "Dat sterkte ons in onze overtuiging dat we deze aantijging openbaar moesten maken."
"Wat in het geval van de telefoon van Jeff Bezos heel vreemd was, was het feit dat zijn telefoon geen informatie van buiten downloadde maar informatie van het apparaat zelf naar buiten stuurde", zegt de VN-rapporteur. "En de hoeveelheid informatie die verstuurd werd, was enorm."
Om welke informatie het precies gaat is nog onduidelijk. Kroonprins bin Salman ontkent vooralsnog persoonlijk betrokken te zijn. Net als bij de moord op Jamal Khashoggi. Daarbij ontkent hij de opdracht te hebben gegeven voor de moord, maar heeft er wel de verantwoordelijkheid voor genomen.
Afgelopen december werden vijf Saudi's veroordeeld voor de moord op de journalist. Callamard, die de moord op Khashoggi voor de VN onderzoekt, sprak destijds al van een "aanfluiting" en stelde dat degenen achter de misdaad "nauwelijks door het onderzoek en de rechtszaak zijn aangeraakt". Volgens haar is de opdrachtgever vrijuit gegaan.
"De aantijgingen van vandaag onderstrepen de noodzaak van een diepgaand onderzoek naar het brein achter de moord op Khashoggi en naar de aard en de reikwijdte van de rol van de kroonprins. Ik hoop op een onderzoek dat op internationaal niveau wordt uitgevoerd in opdracht van de secretaris-generaal van de VN."