Jeff Bezos met zijn nieuwe partner tijdens een bezoek aan Mumbai
NOS NieuwsAangepast

Telefoon van Amazon-baas Jeff Bezos 'gehackt door Saudische kroonprins'

Via een video in een WhatsApp-bericht heeft Saudi-Arabië in 2018 toegang gekregen tot de telefoon van Amazon-topman Jeff Bezos. Dat schrijven verschillende Britse en Amerikaanse kranten.

The Guardian schrijft dat Bezos en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman op 1 mei van dat jaar een gesprek hadden op WhatsApp. Gedurende dat gesprek stuurde de kroonprins ook een video. Een anonieme bron zegt dat in de uren daarna grote hoeveelheden data van Bezos' telefoon werden gekopieerd. Ook The New York Times en de Financial Times hebben bronnen die het verhaal bevestigen.

De media schrijven dat de hack blijkt uit technisch onderzoek naar de telefoon van Bezos, waartoe de topman zelf opdracht had gegeven. De kans is 'zeer groot' dat Saudi-Arabië toegang had tot de telefoon en actief informatie verzamelde.

Mogelijk kon die informatie worden ingezet om negatieve verslaggeving over het land in The Washington Post tegen te houden. Bezos is eigenaar van die krant. Saudi-Arabië noemt de aantijgingen absurd.

Aanleiding voor Bezos om het onderzoek te gelasten, was een publicatie een jaar geleden door de Amerikaanse tabloid The National Enquirer van privéberichten en foto's die hij had verzonden met zijn telefoon. Uit die berichten was af te leiden dat hij een affaire had. Diezelfde maand maakten Bezos en zijn vrouw bekend te gaan scheiden.

AMI, de uitgever van The National Enquirer, ontkent dat Saudi-Arabië de bron is voor het verhaal over de affaire. Dat zou de broer van de nieuwe vriendin van Bezos zijn.

Moord op Khashoggi

Twee experts van de Verenigde Naties komen later vandaag met een mededeling over de beschuldigingen aan het adres van Saudi-Arabië. Een van hen doet onderzoek naar de dood op de journalist Jamal Khashoggi, die in oktober 2018 in het Saudische consulaat in Istanbul werd vermoord. De ander onderzoekt schendingen van de persvrijheid.

Khashoggi was columnist bij The Washington Post. Hij had vaak kritiek op Mohammed bin Salman. De kroonprins verklaarde later dat hij "absoluut niet" de opdracht gegeven heeft voor de moord, maar dat hij wel de verantwoordelijkheid neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl