1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Voetbal

PSV omgeven door onzekerheid bij herstart eredivisie

 • Franklin Stoker

  Redacteur NOS Sport

 • Franklin Stoker

  Redacteur NOS Sport

PSV gaat na het zeer onrustige najaar van 2019 met nieuw elan de tweede seizoenshelft in. Maar het is ook duidelijk dat trainingscomplex De Herdgang nog wordt omgeven door onzekerheid. Kunnen de jonkies van PSV hun rug rechten in deel twee van het eredivisieseizoen?

De toevoeging van Guus Hiddink als klankbord en assistent-trainer René Eijkelkamp zorgt ervoor dat er bij PSV een warmer gevoel wordt gecreëerd. En dat is iets wat de groep van interim-coach Ernest Faber goed kan gebruiken.

Onder het bewind van de ontslagen trainer Mark van Bommel en zijn assistenten Jurgen Dirkx en Reinier Robbemond leefde de PSV-selectie in een topsportregime waarbij alle neuzen dezelfde kant op moesten staan.

AFP
Ernest Faber en Rene Eijkelkamp op het trainingsveld bij PSV

Dat werd grotendeels geaccepteerd door de selectie, die geloof in zijn trainer had. Maar in het sportief rampzalig verlopen najaar werden de onderlinge verwijten steeds groter, waardoor de negativiteit in de spelersgroep soms de overhand kreeg.

Hiddink en Eijkelkamp kunnen met hun ervaring - beiden hebben ook een (trainers)verleden bij Oranje - dit groepsproces bewaken, waardoor Faber met assistenten Boudewijn Zenden (hij komt vanaf dit kalenderjaar fulltime in dienst van PSV), Adil Ramzi en Ruud Hesp vooral de aandacht op het tactische aspect kunnen vestigen.

Transfers: komt de felbegeerde Rodríguez?

De aandacht van technisch manager John de Jong gaat momenteel uit naar een nieuwe linksback, een van de pijnpunten van PSV in de eerste seizoenshelft.

De Jong reisde met operationeel directeur Peter Fossen naar Italië om Ricardo Rodríguez van AC Milan tot een transfer te verleiden, maar de international van Zwitserland leek uit financiële overweging voor Fenerbahçe te kiezen.

Fenerbahçe heeft echter van de Turkse voetbalbond gehoord dat het geen spelers meer mag aantrekken als gevolg van de slechte financiële situatie bij de voetbalclub uit Istanbul. Dat biedt hoop voor PSV.

Pro Shots
PSV'ers in actie tijdens het trainingskamp in Qatar

PSV heeft na het vertrek van Toni Lato met Nick Viergever (geschorst tegen VVV-Venlo) en Olivier Boscagli twee spelers die als linksback uit de voeten kunnen, maar van nature als centrale verdediger gelden. Er is de club dus veel aan gelegen om een pure linkerflankspeler aan te trekken.

Er is ook nog een uitgaande transfer waar ze in Eindhoven rekening mee houden. Gastón Pereiro (die een aflopend contract heeft) kreeg te horen dat hij niet op speeltijd hoeft te rekenen tot en met het einde van de transferperiode. Cincinnati FC en Aston Villa zijn geïnteresseerd.

Zoektocht naar nieuwe trainer

Ook op technisch gebied wordt 2020 een interessant jaar voor PSV. Algemeen directeur Toon Gerbrands gaat de komende periode benutten om een geschikte opvolger voor Mark van Bommel te vinden. En het liefst zo snel mogelijk, om het plaatje voor komend seizoen rond te hebben.

Gerbrands liet deze week bij de nieuwjaarsreceptie optekenen dat er extern wordt gekeken en wellicht ook in het buitenland. Er prijkt in ieder geval al een kandidaat op zijn lijst. "Ja, daar staat één naam op. Zo werk ik altijd. Als dat niet lukt, ga ik door naar de volgende", aldus Gerbrands.

PSV
Toon Gerbrands (l) tijdens de nieuwjaarsreceptie van PSV

Ook de naam van Ruud van Nistelrooij kwam voorbij, maar de huidige trainer van PSV onder 19 wil zich verder kunnen ontwikkelen op de plek waar hij nu zit.

Aanval: Bergwijn of Lammers als spits?

Na de zware knieblessure van Donyell Malen is het de vraag hoe Faber de spitspositie van PSV gaat invullen. Steven Bergwijn lijkt voor het uitduel met VVV-Venlo de aangewezen man, maar ook Sam Lammers is na zijn maandenlange knieblessure dicht bij zijn rentree.

Voor de lange termijn lijkt er een rol voor Lammers weggelegd in de punt van de aanval, aangezien Bergwijn bij voorkeur als linksbuiten speelt. Armindo Bruma en Ritsu Doan werden dit seizoen ook nog als spitsen uitgeprobeerd, maar de twee renderen veel beter op de flanken.

Konstantinos Mitroglou is een spits bij uitstek, maar fungeert vooral als breekijzer. Of wordt Noni Madueke de verrassing van de tweede seizoenhelft in Eindhoven?

AFP
Noni Madueke tijdens het trainingskamp van PSV

De 17-jarige aanvaller uit Engeland presenteerde zich op het trainingskamp in Qatar op een dusdanige manier dat het voor Faber naar meer smaakt.

Jeugdinternational Madueke maakte in juni 2018 van Tottenham Hotspur de overstap naar de PSV-jeugdopleiding en maakt sindsdien grote stappen in Eindhoven.

Verdediging: Duits centrum?

De praktijk moet de komende weken uitwijzen welke formule het beste gaat werken voor de veelbekritiseerde defensie van PSV. De lijn Dumfries-Schwaab-Baumgartl-Viergever is in de huidige situatie het meest aannemelijk, al staat tegen VVV-Venlo hoogstwaarschijnlijk Olivier Boscagli op de plek van de geschorste Viergever.

Faber heeft sowieso de taak om zijn verdediging weer zelfvertrouwen te geven. De oefennederlagen in Qatar tegen Club Brugge (1-2) en KAS Eupen (1-2) hebben daar niet bepaald aan bijgedragen, al maakten de Eindhovenaren in offensief opzicht wel een bemoedigende indruk.

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl